Rezortu hospodárstva v roku 2015 medziročne klesnú výdavky o 28,1 %

Ministerstvu hospodárstva (MH) SR sa v návrhu rozpočtu na rok 2015 navrhujú výdavky vo výške 298 miliónov eur, ktoré oproti tohtoročnému klesajú o 28,1 %, a to z dôvodu poklesu zdrojov EÚ a spolufinancovania, ale aj rozpočtových prostriedkov kapitoly. Vyplýva to z návrhu rozpočtu na najbližšie roky, ktorý dnes schválila vláda SR.
Rozpočtové prostriedky kapitoly v návrhu rozpočtu na rok 2015 v sume 105 miliónov eur oproti schválenému rozpočtu na rok 2014 klesajú o 7,07 %. „Uvedený pokles ovplyvnil najmä pokles kapitálových výdavkov o 7 miliónov eur z dôvodu, že výdavky na investičné projekty sa vynakladajú postupne podľa realizácie projektov.“ Výdavky na investičné projekty sa majú financovať aj z predpokladaných nevyčerpaných prostriedkov na investičnú pomoc v predchádzajúcich rokoch.
V návrhu rozpočtu MH SR sa premietli aj úsporné opatrenia vládou prijatého programu ESO na rok 2015 v celkovej sume 2,03 milióna eur poklesom na strane výdavkov. Úspora výdavkov sa má dosiahnuť najmä v oblasti osobných výdavkov, výdavkov na hospodársku mobilizáciu a výdavkov pre Slovak Business Agency. Na druhej strane sa zvýšili výdavky na podporu startupov, energetickej efektívnosti a inovačných projektov.
Podľa upraveného návrhu rozpočtu by mal deficit verejných financií v budúcom roku predstavovať 1,98 % hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalších rokoch by sa mal schodok postupne znižovať na úroveň 1,43 % HDP v roku 2016 a 0,39 % HDP v roku 2017. V budúcom roku by mali celkové výdavky štátneho rozpočtu predstavovať sumu 16,6 miliardy eur, čo v porovnaní s rozpočtom na tento rok predstavuje pokles o vyše 756 miliónov eur. Celkové príjmy rozpočtu by mali naopak vzrásť na 14,2 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy