Dolár klesol voči jenu aj oproti euru

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Dolár klesol voči jenu aj oproti euru,“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskych devízových trhoch v treťom odseku

LONDÝN 13. októbra (SITA, Reuters) – Dolár v pondelok oslabil, pričom oproti jenu sa dostal na mesačné minimum. Investori sa totiž začali obávať o globálnu ekonomiku a zavládla medzi nimi neistota v otázke, kedy americký Federálny rezervný systém (Fed) prvýkrát zvýši úroky. Predstavitelia Fed-u cez víkend upozornili, že ak sa zotavovanie globálnej ekonomiky spomalí, centrálna banka USA by mohla odložiť zvýšenie úrokových sadzieb.

Dolár voči jenu klesol až na 107,06 JPY/USD, čiže najnižšie za približne mesiac. Neskôr sa zotavil na 107,38 JPY/USD, ale v porovnaní s predošlým obchodovacím dňom aj tak bol nižšie o 0,3 %. Spoločná európska mena oproti doláru posilnila o 0,5 % na 1,2693 USD/EUR a mierne stúpla aj voči jenu, a to na 136,15 JPY/EUR. Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných hlavných svetových mien, oslabil o 0,5 % na 85,511 bodu.

Maďarský forint v pondelok oproti euru opäť posilnil. Podporovali ho vyjadrenia zo strany vlády a centrálnej banky v uplynulých týždňoch, ktorými naznačili, že chcú v závere roka silnejšiu národnú menu. Do 15:13 SELČ forint stúpol o 0,09 % na 305,420 HUF/EUR. Poľský zlotý však oslabil, keďže šéf centrálnej banky krajiny Marek Belka uviedol, že Poľsko pravdepodobne ešte raz úroky zníži. Zlotý klesol o 0,06 % na 4,191 PLN/EUR. Česká koruna tiež oslabila, a to o 0,05 % na 27,540 CZK/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy