Tri prekážky globálneho rastu podľa MMF

, patria Foto:SITA

Medzinárodný menový fond (MMF) znížil odhad rastu svetového hospodárstva a súčasne varoval, že svetová ekonomika sa už nemusí vrátiť k rastovým hodnotám pred vypuknutím finančnej krízy v roku 2008.

Z najnovších údajov MMF vyplýva, že svetový rast HDP by sa v tomto roku mal znížiť o 0,1 % na 3,3 %. V roku 2015 by globálna ekonomika mala rásť tempom 3,8 %, čo je o 0,2 % menej, ako avizoval júnový výhľad. "Zotavovanie pokračuje, ale je slabé a nerovnomerné," uviedol k správe hlavný ekonóm MMF Olivier Blanchard.

Podľa MMF existujú tri najväčšie prekážky, ktoré bránia rýchlejšiemu zotavovaniu svetových ekonomík.

Nízke úrokové sadzby
Dlhé obdobie extrémne nízkych úrokových sadzieb vyhnalo investorov k rizikovejším aktívam spojených s vyššími výnosmi. Vďaka tomu sedí veľká časť obchodníkov na vysoko rizikových aktívach, ktoré môžu silne strácať v okamihu, keď sa začnú zvyšovať úrokové sadzby. Tento scenár desí predovšetkým investorov z USA, kde sa centrálna banka chystá na ukončenie programu QE a zvyšovanie úrokov. Otázkou zostáva, ako dlhé bude obdobie medzi ukončením QE a naštartovaním cyklu zvyšovania sadzieb. V Európe zrejme nízke sadzby ešte nejakú dobu zostanú, ECB tento mesiac začne odkúpenie jednoduchých ABS.

Vojny
Druhým rizikom pre globálny rast sú geopolitické krízy, ktoré môžu eskalovať v regionálne vojny. Rusko-ukrajinský konflikt, ktorý sa tiahne už od jari, stále nemá žiadne stabilné riešenie. Hospodárstvo Ukrajiny by kvôli kríze na východe krajiny malo tento rok odpísať 6 % svojho HDP, ruská ekonomika potom 0,2 %. Následné sankcie Západu komplikujú obchodnú výmenu a zhoršujú ekonomické vyhliadky v Rusku aj na Západe. Najväčšou obeťou rusko-ukrajinskej krízy je rubeľ, ktorý proti doláru aj euru prudko oslabil a jeho prepad pokračuje. Ruská centrálna banka už dvakrát intervenovala na jeho podporu. Oproti doláru stratila ruská mena od začiatku roka už 17 % svojej hodnoty. Riziko predstavujú aj extrémisti z hnutia ISIL, ktorí terorizujú obyvateľov Iraku a Sýrie, aktuálne je ISIL nebezpečne blízko tureckej hranice. Svet bojuje tiež s Ebolou a jej možným rozšírením mimo Afriku. V prípade, že by riziko nákazy trvalo dlhšiu dobu a došlo k ďalšiemu rozšíreniu tejto choroby, malo by to dramatické dôsledky na ekonomiky afrických štátov.

Európa
Rizikom prichádzajúcim z Európy je obava o ekonomické oživenie v eurozóne doplnená strachom z deflácie. ECB drží úrokové sadzby na historickom minime, realizuje štvorročné repo operácie (TLTRO) a spúšťa program nákupu ABS. Všetky tieto kroky majú podporiť rast cien k 2 % cieľu ECB. Podľa MMF však existuje tridsaťpercentná pravdepodobnosť, že sa eurozóna v budúcom roku dostane do deflácie, a takmer štyridsaťpercentná pravdepodobnosť, že sa vráti do recesie. V takom prípade by sa Európa stala brzdou pre globálny ekonomický rast.

Súvisiace články

Aktuálne správy