Zásadnou prioritou Horného Považia je dokončenie D1 a D3

Dobudovanie diaľnic D1 a D3 na v regióne Horné Považie je potrebné vzhľadom na dopravné napojenie jestvujúcej cestnej siete a terminálu intermodálnej prepravy Žilina v katastri obce Teplička nad Váhom.

Zásadnou prioritou regiónu Horného Považia a krajského mesta Žilina je dokončenie začatej výstavby diaľnic D1 a D3. Vyplýva to z analýzy sociálno-ekonomickej situácie regiónu Horné Považie (okresy Žilina a Bytča) a návrhov na zlepšenie v sociálnej a hospodárskej oblasti, ktoré vláda prerokovala v stredu na výjazdovom zasadnutí v Žiline. Dobudovanie D1 a D3 je potrebné vzhľadom na dopravné napojenie jestvujúcej cestnej siete a terminálu intermodálnej prepravy Žilina v katastri obce Teplička nad Váhom. Dôvodmi sú aj riešenie otázok bezpečnosti, vytvorenie podmienok na zatraktívnenie mestskej hromadnej dopravy a cyklistickej dopravy v Žiline, či zvýšenie atraktivity regiónu pre potenciálnych investorov.

Ministerstvo dopravy má do konca roka 2015 zaradiť do investičného plánu Slovenskej správy ciest spracovanie dokumentácie pre stavebné povolenie prekládky cesty I/18 Žilina – juhovýchod. Prípravu a spracovanie štúdie realizovateľnosti preložky cesty I/64 Žilina – juhozápad má rezort zabezpečiť do konca roka 2016. Realizácia oboch úloh je podľa analýzy dôležitá pre zvýšenie alternatívneho dopravného prepojenia v prípade potreby údržby paralelných úsekov diaľnic, havárií a nepredvídaných situácií v diaľničných tuneloch Ovčiarsko, Žilina a Višňové na D1 po ich dokončení, ako aj z dôvodu iných mimoriadnych situácií.

V záujme rozvoja regiónu je nevyhnutné aj zachovanie a podpora dobudovania infraštruktúry Letiska Žilina. Malo by spĺňať požiadavky regionálneho letiska pre leteckú nákladnú a pravidelnú osobnú dopravu v rámci stredoeurópskeho regiónu a rozvoja cestovného ruchu.

Súvisiace články

Aktuálne správy