Bez reformy na trhu práce sa investície v Taliansku nezvýšia

Taliansky premiér Matteo Renzi bude musieť pristúpiť k nepopulárnej reforme pracovného trhu, ak chce, aby sa zvýšili investície v krajine, tvrdí šéfka najväčšej organizácie zamestnávateľov v Taliansku Confindustria. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
„Nie je možné reformovať krajinu, ak nie ste schopný čeliť prekážkam, štrajkom či konfliktom,“ povedala na margo pripravovanej reformy pracovného trhu Marcella Panucciová, generálna riaditeľka Confindustrie. Ako dodala, na podporu rastu je potrebné výrazné zníženie daňového zaťaženia a omnoho pružnejší pracovný trh.
Práve s cieľom presadiť reformu pracovného trhu spojil Matteo Renzi dnešné hlasovanie o reforme s hlasovaním o dôvere vláde. Reforma trhu práce by mala zjednodušiť prijímanie a prepúšťanie zamestnancov. Najväčšia odborová organizácia CGIL už pohrozila štrajkom 25. októbra na protest proti Renziho plánu.
Podľa Panucciovej sú zmeny nevyhnutné. Ako dodala, súčasná legislatíva obsahuje pre zamestnávateľov príliš veľa neistôt, čo odrádza ako zahraničné, tak aj domáce firmy od investovania v Taliansku. Výsledkom je vysoká nezamestnanosť, najmä v kategórii mladých.
Zatiaľ čo v auguste celková miera nezamestnanosti klesla z 12,6 % v júli na 12,3 %, v kategórii mladých, teda vo veku od 15 do 24 rokov, vzrástla na nový rekord. Nezamestnanosť mladých sa zvýšila na 44,2 % zo 43,2 % v júli. To znamená najvyššiu mieru nezamestnanosti v tejto kategórii od roku 1977, keď sa začalo s jej evidovaním.

Súvisiace články

Aktuálne správy