Počet ľudí s trvalým zamestnaním vo Veľkej Británii stúpol

Rast počtu ľudí zamestnaných na trvalý pracovný pomer sa však vo Veľkej Británii v septembri spomalil na desaťmesačné minimum

Rast počtu ľudí zamestnaných na trvalý pracovný pomer sa vo Veľkej Británii v septembri spomalil na desaťmesačné minimum. Oslabil aj rast miezd pre nových zamestnancov. Vyplýva to z prieskumu britskej personálnej a zamestnávateľskej konfederácie REC. Na druhej strane mzdy dočasných pracovníkov rástli najrýchlejšie za sedem rokov. Z prieskumu vyplýva, že tento vývoj je zrejme náznak toho, že spoločnosti otáľajú so zamestnávaním na trvalý pracovný pomer vzhľadom na blížiaci sa koniec finančného roku, prípadne vzhľadom na politickú neistotu v globálnom meradle.

Tieto údaje sa objavujú v čase, keď britská centrálna banka (BoE) hovorí o sile pracovného trhu a zvažuje zvýšenie rekordne nízkej úrokovej sadzby. Tá je v súčasnosti na úrovni 0,5 %. Zasadnutie predstaviteľov banky sa uskutoční tento týždeň. Celkový rast miezd bol však slabý a BoE tak má priestor na to, aby sadzby potvrdila. Väčšina analytikov neočakáva rast sadzieb minimálne do februára budúceho roku.

Prieskum taktiež ukázal, že spoločnosti majú problém nájsť správnych kandidátov na voľné pracovné pozície. Rast miezd pracovníkov s trvalým zamestnaním bol v septembri na štvormesačnom minime.

Súvisiace články

Aktuálne správy