Rubeľ slabne, prvýkrát v histórii sa prepadol pod 40 rubľov za dolár

, ČTK Foto: SITA

Rubeľ je pod tlakom už niekoľko mesiacov kvôli sankciám uvaleným na Rusko v súvislosti s ukrajinskou krízou, poklesom cien ropy a vysokému dopytu po dolároch od ruských firiem, ktoré nemajú prístup na zahraničné kapitálové trhy.

Kurz rubľa voči doláru dnes prvýkrát v histórii prelomil hranicu 40 rubľov za dolár. Uviedla to na svojich internetových stránkach tlačová agentúra Interfax. Podľa správy sa tesne po otvorení trhu rubeľ predával v rozmedzí 39,99 až 40,025 rubľa za dolár. Stredný kurz dolára predstavoval 40,015 rubľa, čo bolo o šesť kopejok viac, než bola piatková záverečná cena. Podľa agentúry Reuters sa rubeľ dotkol až nového rekordného minima 40,05 za dolár. V minulom štvrťroku rubeľ voči doláru klesol o 14 percent.

Euro voči rubľa posilnilo o 16 kopejok na 50,1 rubľa. Voči košu mien zloženého z eura a dolára rubeľ oslabil o 10,5 kopejky na 44,55 rubľa.

Analytici upozorňujú, že rubeľ klesol na rekordné minimum druhú seansu za sebou a testuje úroveň, pri ktorej centrálna banka pristupuje k intervenciám. K oslabeniu rubľa výrazne prispieva pokles cien ropy najnižšie za dva roky. Príjmy z predaja ropy a zemného plynu tvoria zhruba polovicu príjmov ruského rozpočtu. Od začiatku roka odtiekol z Ruska kapitál za takmer 75 miliárd dolárov. Kvôli sankciám Západu nie je krajina pre investorov tak atraktívna.

"Pokles cien ropy pod 92 dolárov za barel nie je možné ignorovať," uviedol ekonóm ING Dmitrij Polevoj. "Tlak na rubeľ bude tento týždeň pokračovať."

Prímerie na Ukrajine podpísanej na začiatku septembra síce výrazne zmiernilo krviprelievanie, stále je však v niektorých oblastiach v menšom meradle porušované. "Situácia na východe Ukrajiny, zvlášť blízko doneckého letiska, sa prudko zhoršila, čo viedlo k obnoveniu diskusie o ďalších sankciách Európskej únie," citovala agentúra Bloomberg vyjadrenia analytikov Sberbank. Rusko naďalej popiera, že by dodávalo zbrane rebelom v Donecku a Luhansku alebo posielalo do oblasti vojakov, tanky a delostrelectvo.

Ruské akcie však dopoludnia prevažne posilňovali a indexy RTS a MICEX si pripísali viac ako jedno percento. Prispelo k tomu oživenie záujmu investorov na globálnych trhoch o rizikovejšie investície. Z hlavných firiem akcie Sberbank a plynárenskej skupiny Gazprom posilnili o viac ako percento.

Súvisiace články

Aktuálne správy