Zastavený export potravín do Ruska znižuje ich ceny v Nemecku

Zo zastaveného vývozu potravín do Ruska a silnej produkcie mlieka majú úžitok nemeckí spotrebitelia.

Zo zastaveného vývozu potravín do Ruska a silnej produkcie mlieka majú úžitok nemeckí spotrebitelia. DPA informuje, že najväčšia nemecká maloobchodná sieť Aldi znovu znížila ceny mnohých druhov potravín, najmä syrov a výrobkov zo smotany o viac ako 13 %. Sieť Norma v sobotu (4. 10.) oznámila, že ceny uvedeného sortimentu klesajú aj u nej. Teraz ich nasledujú aj viaceré diskontné predajne a supermarkety.

Vedenie Aldi zdôraznilo, že dodávateľské firmy jej svojimi cenovými zľavami umožňujú, aby ich preniesli na zákazníkov. Ceny mlieka sú totiž na výrobných trhoch už niekoľko mesiacov pod tlakom. Združenie producentov mlieka potvrdzuje, že v Nemecku je veľmi silná produkcia komodity, ale tlak na jej cenu zvýšilo aj zastavenie exportu potravín do Ruska.

Sieť Aldi ešte začiatkom septembra znížila cenu 250 gramov masla z 0,99 eura na 0,85 eura. Po nej išli rovnakým smerom aj siete Edeka, Rewe, Lidl, Penny, Netto a Norma. Aldi teraz znížila cenu 400-gramového balenia syra o 30 centov na 1,89 eura.

Kým aktuálny pokles cien viacerých druhov potravín spotrebiteľov potešil, ich producenti sledujú vývoj so znepokojením. Nemecký roľnícky zväz pred časom obvinil obchodné reťazce, že zastavený vývoz potravín do Ruska a s ním spojené zneistenie trhov chcú využiť na optimalizáciu nákupných cien na úkor producentov. Spolkové združenie obchodu s potravinami také obvinenia rozhodne odmieta.

Súvisiace články

Aktuálne správy