Rozpočtový deficit Poľska zrejme v budúcom roku klesne

Rozpočtový deficit Poľska s najväčšou pravdepodobnosťou v budúcom roku poklesne na úroveň od 2,6 do 2,7 % hrubého domáceho produktu (HDP)

Rozpočtový deficit Poľska s najväčšou pravdepodobnosťou v budúcom roku poklesne v rozmedzí od 2,6 % do 2,7 % hrubého domáceho produktu (HDP). V tomto roku by sa pritom podľa predpokladov mal rozpočtový deficit dostať na 3,4 % HDP. Vyhlásil to poľský minister financií Mateusz Szczurek. Zároveň naznačil, že Poľsko vykázalo v minulom roku nižší deficit, než sa prognózovalo. „Deficit v roku 2013 bol s najväčšou pravdepodobnosťou nižší, než pôvodne odhadovaných 4,3 %,“ povedal minister.

Szczurek zároveň uviedol, že náklady spojené s novými opatreniami premiérky Ewy Kopaczovej by mohli byť v roku 2016 nižšie, než hovorili predbežné odhady. Podľa nich si mali nové opatrenia v roku 2016 vyžiadať od 3,2 mld. poľských zlotých (PLN) po 3,6 mld. PLN. Opatrenia zahŕňajú napr. tvorbu väčšieho počtu miest v detských jasliach, či celodennú starostlivosť v zariadeniach pre seniorov. Podľa ministra by čiastočne k financovaniu týchto opatrení mali prispieť nižšie náklady na obsluhu štátneho dlhu.

(1 EUR = 4,1789 PLN)

Súvisiace články

Aktuálne správy