USA dostihli Saudskú Arábiu v ropných ekvivalentoch

, Colosseum Foto:SITA

Produkcia ropy v USA veľmi silno a pomerne rýchlo premenila globálne odvetvie energetiky. Spojené štáty dostihli Saudskú Arábiu a čoskoro sa stanú najväčším svetovým producentom skvapalnených ropných ekvivalentov.

Podľa údajov Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) sa americká produkcia ropy a súvisiacich kvapalín, ako sú etán a propán, v júni a auguste vyrovnala produkcii Saudskej Arábie, ktorá dosahovala približne 11,5 milióna barelov denne.

 

Produkcia USA pokračuje v raste a počas októbra zrejme bude vyššia ako výstup Saudskej Arábie, čo bude prvýkrát od roku 1991. Avšak manévrovací priestor arabskej krajiny je pomerne veľký a v prípade potreby môže zvýšiť svoj ​​výkon pre vyrovnanie rovnováhy medzi ponukou a dopytom o 2,5 milióna barelov denne. Podľa úradníkov Saudskej Arábie je ich krajina jediná, ktorá má použiteľnú rezervnú kapacitu pre ťažbu ropy. Na druhej strane však nepopierajú, že sa USA môžu stať svetovo najväčším producentom ropných ekvivalentov.

Cena ropy na svetových trhoch klesá aj napriek situácii v Sýrii, Iraku, bojom v Líbyi a konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. Pritom je takmer isté, že dávnejšie by podobná situácia hnala ceny čierneho zlata rýchlo hore. Ropa Brent klesla počas tohto roka o 14 percent na dvojročné minimum. Ropa WTI klesla na svoje minimá z minulého roka a tento rok oslabila o 6 percent.

Ako je známe, americký ropný priemysel bol zmenený vývojom technológií, ktoré umožnili ťažbu ropy z bridlíc v Texase a Severnej Dakote. Obe lokality pritom boli dlhú dobu považované za komerčne nevyužiteľné. Denná ťažba surovej ropy v USA dosiahla začiatkom septembra 8,87 miliónov barelov a je na dobrej ceste pokoriť 9 miliónovú hranicu do konca tohto roka.

 

Autorom je Petr Habiger, analytik, Colosseum a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy