Kšeft za stovky miliónov: Hitom sú miznúce správy a fotky

, ČTK Foto: SITA

Hackeri, vydierači a žiarlivci to už nebudú mať tak ľahké ako doteraz. Nová aplikácia rýchlo dobýja svet a točia sa v nej nehorázne sumy. Americká spoločnosť Yahoo plánuje investovať časť zisku z predaja podielu v čínskej firme Alibaba Group Holding do mobilnej aplikácie Snapchat, ktorá umožňuje zaslať správy alebo fotografie, ktoré po niekoľkých sekundách zmiznú. Facebook s ponukou tri miliardy dolárov pohorel.

Yahoo a Snapchat vedú rokovania, ktorých výsledkom by mala byť investícia do firmy, tvrdia tri dobre  informované zdroje. Zatiaľ nie je isté, koľko chce Yahoo do obľúbenej aplikácie investovať. Podľa jedného zo zdrojov by to mohlo byť 20 miliónov USD.  Vstup Yahoo do firmy by mal byť súčasťou širšej snahy firmy Snapchat získať ďalší kapitál od investorov. Do firmy Snapchat sa spolu s Yahoo chystajú investovať ďalšie peniaze aj dvaja doterajší investori, Institutional Venture Partners a DST Global. Celková hodnota Snapchat by po tejto investícii by sa mala vyšplhať na desať miliárd USD.

Snapchat má okolo 100 miliónov používateľov a je obľúbená najmä medzi mladými. Firmu sa už takmer pred rokom snažil kúpiť Facebook a podľa médií za ňou ponúkal okolo troch miliárd dolárov. Zakladatelia ale predaj odmietli.

Investíciou do Snapchat sa Yahoo zrejme snaží zopakovať úspešnú investíciu do čínskej skupiny Alibaba, aj keď v menšom meradle.

CEO Snapchatu Evan Spiegel

Čo je Snapchat
Fotke alebo krátkemu videu nastavíte dobu, po ktorú bude viditeľné. Po jej uplynutí sa snímka nadobro vymaže, nebude nikde uložená. Okrem toho je tu ešte možnosť do videí a fotografií pridávať text a kresliť. Ak vám niekto pošle takúto snímku, objaví sa s číslom, ktoré udáva čas na jeho zhliadnutie v sekundách. Ide o jednoduchú funkcionalitu, ktorá umožňuje zdieľať obsah bez trvalej hodnoty. Pominuteľné zábery už nemusia zbytočne zapĺňať pevné disky, sociálne siete ani webové úložisko. Maximálne 10 sekundová životnosť pridáva samotnej sieti na akčnosti. Buď zareagujete ihneď, alebo túto možnosť strácate.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy