Deficit obchodnej bilancie USA v auguste nečakane klesol

Obchodný deficit USA v auguste klesol na najnižšiu úroveň za sedem mesiacov. Export totiž vyskočil na nový rekord. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Schodok zahraničnej obchodnej bilancie sa znížil o 0,5 % na 40,1 miliardy USD (31,8 miliardy eur) z revidovaných 40,3 miliardy USD v júli, uviedlo americké ministerstvo obchodu. Ekonómovia, oslovení agentúrou Bloomberg, počítali s nárastom deficitu na 40,8 miliardy USD. Motorom nárastu exportu boli kapitálové tovary, ako je napríklad telekomunikačné vybavenie. Ropný deficit bol najnižší od roku 2004.
Dopyt z krajín, ktoré sú obchodnými partnermi USA, sa neznižuje aj napriek ochladzovaniu globálnej ekonomiky, čo podporuje amerických výrobcov. Import obmedzuje pokles dopytu po zahraničnej rope, USA sú totiž najbližšie k energetickej samostatnosti za uplynulé tri desaťročia.
Pokles obchodného schodku môže pozitívne prispieť k vývoju hrubého domáceho produktu (HDP), uviedol hlavný ekonóm Bank of the West Scott Anderson ešte pred zverejnením správy o obchodnej bilancii.
Vývoz v auguste vzrástol o 0,2 % na 198,5 miliardy USD a dovoz sa zvýšil o 0,1 % na 238,6 miliardy USD. Ropný deficit klesol na 13,1 miliardy USD, čo je najmenej od júla 2004.

Súvisiace články

Aktuálne správy