ANS začala s poisťovňami rokovať o cenových podmienkach

Ako uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Eva Ravingerová, Asociácia nemocníc Slovenska na úvodnom stretnutí predstavila svoj návrh na úpravu cenových podmienok v súvislosti so zákonnými zmenami spôsobujúcimi zvýšenie osobných nákladov nemocníc a požiadavkou Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb na zvýšenie miezd.

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) začala vo štvrtok rokovať so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) o cenových podmienkach platných od 1. januára budúceho roka. „Na dnešnom úvodnom stretnutí ANS predstavila svoj návrh na úpravu cenových podmienok v súvislosti so zákonnými zmenami spôsobujúcimi zvýšenie osobných nákladov nemocníc a požiadavkou Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb na zvýšenie miezd,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa VšZP Eva Ravingerová. VšZP podľa nej deklarovala svoj záujem participovať na zvýšených nákladoch nemocníc, za predpokladu, že sa na nich adekvátnou mierou budú podieľať aj ostatné zdravotné poisťovne.

„VšZP bude pri úprave cenových podmienok pre malé a stredné nemocnice vychádzať z reálnych možností schváleného rozpočtu, ktorý ešte nie je známy,“ uviedla Ravingerová. Obe strany sa dohodli, že o návrhu budú ešte rokovať. Zmluvy s malými a strednými nemocnicami má štátna zdravotná poisťovňa platné do 31. marca 2015 a cenové podmienky do konca tohto roka.

ANS vo štvrtok rokovala o cenových podmienkach aj so zdravotnou poisťovňou Union. „Union zdravotná poisťovňa členským nemocniciam ANS už v tomto roku výrazne zvýšila úhrady za ústavnú starostlivosť nad konkurenčnú úroveň. Prípadné ďalšie úpravy cenových podmienok budú závisieť od vývoja príjmov do zdravotného poistenia v budúcom roku, ktorý je v súčasnosti nemožné predikovať,“ uviedla k rokovaniu so zástupcami ANS hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union Judita Smatanová.

Súvisiace články

Aktuálne správy