Slovenská ekonomika by mala v tomto roku vzrásť o 2,3 %

Slovenská ekonomika by mala vzrásť v tomto roku o 2,3 %, v budúcom o 2,9 % a v roku 2016 ponechala NBS odhad rastu slovenskej ekonomiky nezmenený, a to na úrovni 3,5 %. Vyplýva to z najnovšej strednodobej predikcii Národnej banky Slovenska (NBS). Oproti predchádzajúcej predikcii NBS znížila odhad rastu slovenskej ekonomiky v tomto roku o 0,1 percentuálneho bodu (p.b.) a v budúcom roku o 0,3 p.b. „V reálnej ekonomike je rizikom predikcie dodatočná eskalácia geopolitického napätia. Špecifické technické riziko predstavuje prechod na novú metodiku ESA 2010 v rámci štatistiky národných účtov,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii guvernér NBS Jozef Makúch.
Pod rast hrubého domáceho produktu (HDP) Slovenska by sa mala v tomto roku podpísať najmä domáca spotreba. „Štruktúra zdroja rastu ekonomiky sa mení. Menším zdrojom rastu je vývoz a naopak silnejším zdrojom rastu je domáci dopyt,“ priblížil viceguvernér NBS Ján Tóth s tým, že viac ako polovicu rastu ekonomiky tvorí domáci dopyt a zvyšok export. V budúcom roku však rast domácej spotreby nebude podľa NBS rásť takým tempom, ako v tomto roku.
NBS ďalej očakáva, že spotrebiteľské ceny by mali v tomto roku stagnovať, v budúcom roku by sa mal rast cien zvýšiť na 1,2 %. NBS tak zrevidovala infláciu nadol o 0,4 p.b. Ako priblížil Tóth, dôvodom budú nižšie ceny potravín, ako aj pomalší vývoj cien služieb. V roku 2016 by mala inflácia dosiahnuť 1,9 %.
Národná banka zároveň skonštatovala, že mzdy rastú v tomto roku prekvapivo rýchlo, nezohľadňujú tak bezinflačné prostredie. „Prispieva k tomu vývoj nielen vo verejnom, ale aj v súkromnom sektore,“ skonštatoval Tóth s tým, že mzdy rastú najmä v priemysle a vo verejnom sektore. „Oživuje sa aj rast miezd v službách. V budúcom roku by sa poradie mohlo vymeniť najmä vďaka rastu domáceho dopytu,“ doplnil Tóth.
Rizikom pre ďalší vývoj slovenskej ekonomiky je však podľa národnej banky zahraničný dopyt, a to v súvislosti s ekonomickou situáciou na Ukrajine a v Rusku. Naopak, prorastovo by mohol pôsobiť celkový domáci dopyt.
NBS ďalej vidí riziká pri vývoji inflácie. Infláciu nahor by mohli ťahať vyššie ceny ropy a slabší výmenný kurz eura, tlmiaci vplyv by mohli mať ceny potravín.

Súvisiace články

Aktuálne správy