Joesph Stiglitz: Prečo dokážu USA vždy vyrovnať svoje dlhy a európske štáty nie

, mikenormaneconomics Foto: SITA

Nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu tvrdí, že ak si požičiate peniaze od Spojených štátov dostanete kus papiera, dlhopis. A čo vám tento kus papier o sebe hovorí? Sľubujeme vám vyplatiť tisíc dolárov. Problém dlhovej krízy podľa neho tkvie v tom, že krajiny eurozóny si požičiavajú, ale k rotačkám tlačiacim euro prístup nemajú.

Uisťujem vás, že USA budú vždy platiť svoje dlhy. Ako to môžem vedieť, že? Pretože len vytlačia tie doláre. Kompilácie by mohli nastať, ak by sa prerušila dodávka elektrickej energie a rotačky by sa zastavili. Ale okrem toho… Sľubujeme, že vám zaplatíme za tieto malé kúsky papiera, boli by ste ale hlúpi, ak by ste pristali na takýto sľub, napriek tomu ich aj naďalej budeme ponúkať. Čo ale také Grécko, nemôže dať do obehu podobné kúsky papiera. Keď si požičiavalo v drachme muselo dať do obehu kúsky papiera zvaného drachma. Ale teraz sľubuje, že zaplatí v eurách, a to nemá prístup k tlačeniu eura. To sa tlačí vo Frankfurte nad Mohanom a tak nemôžu mať prístup k týmto eurám. Takže v podstate euro vytvorilo potenciál pre štátnu dlhovú krízu v Európe. Problém, ktorý tu predtým nebol.

Spôsob, akým bola eurozóna vytvorená, vytvoril riziko krízy štátneho dlhu. Pretože to znamenalo, že každá jednotlivá krajina si požičiavala v mene, ktorá nebola pod kontrolou. Boli to výpožičky, v istom zmysle, ako v cudzej mene. Spojené štáty nebudú mať nikdy krízu štátneho dlhu. Dlhujú veľa peňazí, v skutočnosti, vzhľadom k HDP viac než Európa. Ale prečo Spojené štáty so všetkými svojimi dlhmi  neboli nikdy v dlhovej kríze? Pretože sľúbili zaplatiť v dolároch a rotačky majú pod kontrolou. Niektoré ratingové agentúry tomuto celkom nerozumejú. Hoci som sa im snažil vysvetliť, že jediný spôsob, ako by  sme dlh nesplatili, by bol výpadok elektrickej energie na dlhšiu dobu, ale ak by sa niečo prihodilo s našimi tlačiarenskými lismi. Tomu, že by sme nevedeli vyriešiť tento problém, je ale ťažké uveriť. Takže faktom je, že nikdy nebudeme mať krízu štátneho dlhu, ktorý trápi veľa krajín Európy.

Všetci by sme mali pochopiť krízu štátneho dlhu, je to súčasť života. Rozvíjajúce sa trhy a rozvojové krajiny, mali tucty štátnych dlhových kríz v priebehu posledných tridsiatich rokov od liberalizácie v roku 1980. Je viac krajín, ktoré krízu mali, než tých, čo ju nemali. A ide o to, že sú nevyhnutným dôsledkom pôžičiek v mene, ktorú nemáte pod kontrolu. Tak ako mena euro je ovládaná z Frankfurtu nad Mohanom a výpožičky sa berú v jednotlivých krajinách. Tak, to je jedna z vecí, ktorá si myslím, že nebola plne docenená v tej dobe.

Myslím, že Veľká Británia a Spojené štáty si zaslúžia, aby mali rating AAA. Pravdepodobnosť krízy štátneho dlhu je tak malá, a to najmä v Spojených štátoch, pretože všetko, čo robíme je, že tlačíme peniaze na zaplatenie dlhov. Pre mňa pojem krach štátu tak absurdný, je to ďalší odraz absurdnosti, iracionality finančných trhov.

Joseph Stiglitz, The Future of Europe, UBS International Center of Economics in Society, University of Zurich, Basel, January 27, 2014.

Súvisiace články

Aktuálne správy