Banky zaznamenali v 1. polroku mierny nárast úverov pre firmy

Slovenským podnikom sa len pomaly vracia chuť požiadať banku o úver. Úverovanie podnikov totiž počas prvých šiestich mesiacov tohto roka vzrástlo len mierne, a to medziročne o 0,7 %. „Zároveň však možno hovoriť o ukončení pomerne dlhého obdobia záporných medziročných zmien. Jedným z dôvodov len veľmi pozvoľného vplyvu zlepšujúcej sa situácie podnikov na trhu úverov môže byť vývoj úverových štandardov bánk,“ skonštatovala Národná banka Slovenska (NBS) v Správe o stave a vývoji finančného trhu za prvý polrok 2014, ktorá sa nachádza medzi nezaradenými materiálmi na rokovanie vlády.
Pod veľmi mierny rast úverov podnikom sa podľa NBS podpísali viaceré faktory. Na jednej strane slovenská ekonomika zaznamenala oživenie, rástla spotreba domácností aj zamestnanosť v podnikovom sektore, na strane druhej však medzinárodný obchod, nové objednávky a ukazovatele podnikateľskej dôvery zaznamenali v 2. štvrťroku 2014 stagnáciu alebo dokonca pokles.
Počas prvých šiestich mesiacov tohto roka tak len niektoré banky na Slovensku zaznamenali zvýšený nárast dopytu po pôžičkách. „Banky, ktoré zaznamenali zvýšenie dopytu po úveroch, dosiahli významne vyšší rast úverov v porovnaní s celkovým bankovým sektorom. Napriek tomu, zmierňovanie klesajúceho trendu objemu úverov bolo do veľkej miery spôsobené úvermi poskytnutými podnikom v štátnom vlastníctve v druhej polovici roka 2013,“ uvádza sa v správe.
Slovenská centrálna banka preto skonštatovala, že situácia súkromných podnikov sa tak viac už ako rok výrazne nezmenila a pretrváva tu medziročný pokles na úrovni 6 %. „Vzhľadom na kombináciu rozdielnych trendov pri úveroch súkromným a štátnym podnikom môžeme celkovo hovoriť o stagnácii vývoja stavu úverov v priebehu prvého polroka 2014,“ tvrdí NBS.
Ako sa ďalej uvádza v správe, situácia v úverovaní malých a stredných podnikov sa v priebehu posledného roka tiež výrazne nemenila. „Medziročný rast objemu úverov zostal na kladnej úrovni z konca roka 2013, čím sa udržal nad úrovňou medziročnej dynamiky celkových podnikových úverov,“ priblížila národná banka s tým, že protikladom pozitívneho vývoja v segmente malých a stredných podnikov je pretrvávajúci negatívny trend úverovania v segmente veľkých firiem.
Zároveň ďalej uviedla, že z pohľadu ekonomických odvetví, najvýraznejšie medziročne rástol objem úverov v dodávke vody, elektriny a plynu spolu s dopravou a skladovaním. „Najväčší medziročný prepad zaznamenalo stavebníctvo a priemysel.“
Slovenské banky nezaznamenali výraznejšie zmeny v zlyhaných úveroch. Ako sa uvádza v správe NBS, v priebehu minulého roka vzrástol podiel zlyhaných úverov na celkových úveroch podnikom zo 7,5 % na 8 % a na tejto úrovni zostal aj počas prvých šiestich mesiacov tohto roka. Splácať pôžičky sa nedarí najmä firmám z oblasti priemyslu, veľkoobchodu a stavebníctva.

Súvisiace články

Aktuálne správy