Dodávky ruského plynu do Rakúska klesli o 20 až 25 %

Šéf rakúskeho energetického regulátora Martin Graf povedal, že terajšia situácia by mohla byť dôsledkom komplikovanejších administratívnych procesov v Rusku a toho, že Rusko pravdepodobne tiež napĺňa svoje vlastné zásobníky

Rakúsko dostalo v minulom týždni o 20 až 25 % menej ruského plynu, ako je zmluvne dohodnuté. Informoval o tom v pondelok Martin Graf, šéf rakúskeho energetického regulátora Energie-Control. Zároveň novinárom povedal, že pokles dodávok o 20 až 25 % sa nepovažuje za normálnu fluktuáciu. Rakúske energetické firmy sú podľa Grafa v kontakte s Gazpromom, aby sa zistil dôvod redukcie dodávok. Zatiaľ však odpoveď z ruskej strany nedostali.

Graf konštatoval, že situácia by mohla byť dôsledkom komplikovanejších administratívnych procesov v Rusku v súčasnosti, keďže dokumenty sa musia podpisovať v Kremli. Okrem toho Rusko pravdepodobne tiež napĺňa svoje vlastné zásobníky. Rakúska ropná a plynárenská spoločnosť OMV uviedla, že v piatok dostala z Ruska o 20 až 25 % menej plynu. Rakúske zásobníky na plyn sú v súčasnosti naplnené na 99 %.

Gazprom minulý týždeň v stredu uviedol, že nie je schopný uspokojovať rastúci dopyt po plyne zo strany Európy. Podiel ruského plynu na celkovom európskom importe v tomto roku bude vyšší ako 64 % a naďalej bude rásť. Povedal to v piatok generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller. „Som úplne presvedčený, že naša prítomnosť na európskom trhu bude rásť,“ uviedol šéf Gazpromu na podnikateľskom fóre v čiernomorskom letovisku Soči.

Súvisiace články

Aktuálne správy