Vyhliadky rastu zostávajú pozitívne, tvrdí Bundesbank

Ukrajinská kríza negatívne vplýva na dôveru podnikateľov, celkové trendy v ekonomike však zostávajú pozitívne, tvrdí v aktuálnej správe nemecká centrálna banka

Nemecká ekonomika v prvom polroku pod vplyvom neistoty vyvolanej ukrajinskou krízou spomalila, všeobecné trendy však zostávajú pozitívne. Uviedla to v pondelok nemecká centrálna banka (Bundesbank). Trend rastu priemyselnej produkcie, ktorá v júli posilňovala najvýraznejším medzimesačným tempom od marca 2012, sa v auguste pravdepodobne obráti, uviedla ďalej centrálna banka. Dôvodom je, že o rast v siedmom mesiaci roka sa postarali najmä sezónne vplyvy, keďže na júl pripadla väčšina školských prázdnin, upozornila Bundesbank v septembrovej správe.

Nemecká ekonomika po silnom štarte v prvých mesiacoch roka, kedy nezvyčajne mierna zima podporila aktivitu v stavebníctve, v druhom kvartáli prekvapujúco klesla o 0,2 %. Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) minulý týždeň zhoršila výhľad tohtoročného rastu najväčšej európskej ekonomiky na 1,5 % z májového odhadu 1,9 %. Minister financií Wolfgang Schäuble podľa zdrojov agentúry Reuters pripustil, že hospodársky rast môže byť v roku 2014 slabší než vládou prognózovaných 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy