Úrokové sadzby v Poľsku zrejme v októbri klesnú

Pre agentúru PAP to v pondelok uviedol predstaviteľ poľskej centrálnej banky Jerzy Hausner. Podľa jeho slov však nie je dôvod na radikálne kroky.

Poľská centrálna banka s najväčšou pravdepodobnosťou zníži v októbri úrokové sadzby, v rámci monetárnej politiky však nie je potrebné robiť radikálne kroky. Neobjavujú sa totiž žiadne signály prudšieho spomalenia ekonomiky. Pre agentúru PAP to v pondelok uviedol predstaviteľ poľskej centrálnej banky Jerzy Hausner. Podľa jeho slov by radikálne kroky hospodársky rast nezrýchlili. Ten by mal byť v nasledujúcich kvartáloch na úrovni okolo troch percent.

Poľská centrálna banka na svojom septembrovom zasadaní v súlade s očakávaniami analytikov ponechala úrokové sadzby na nezmenenej úrovni. Banka menovú politiku nezmenila napriek tomu, že spotrebiteľské ceny v krajine klesli, a napriek slabšiemu výhľadu ekonomického rastu v dôsledku krízy v susednej Ukrajine. Dvadsiati z 23 analytikov, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávali, že centrálna banka ponechá kľúčovú sadzbu na rekordne nízkej úrovni 2,5 %. Analytici však prognózujú, že do konca roka banka úroky zníži o 25 bázických bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy