Sankcie dopadli na turistiku: Rusi prestali jazdiť do zahraničia, cestovky krachujú

, ČTK Foto: SITA

Dopyt ruských turistov po zahraničných zájazdoch je tento rok oproti vlaňajšku nižší o 30 až 50 percent. Ruské cestovné kancelárie tak zažívajú horšie časy, než v krízovom roku 2009, kedy sa pasívny cestovný ruch prepadol o 15 až 20 percent. Na vine sú hlavne krachy cestovných kancelárií, z časti ale aj dopady sankcií.

"Keď skrachovalo prvých štyri až päť cestovných kancelárií, tak sa predaj zájazdov skoro zastavil," píše  agentúra ITAR-TASS. "Nedostatok obeživa a tvrdá konkurencia na trhu, kde ponuka prevyšuje dopyt, spustili dominový efekt, ktorý privodil kolaps niekoľkých ďalších firiem."

Bankrot 14 touroperátorov zasiahol približne 130 000 ruských turistov. Problémy s platbou za ubytovanie a spiatočnú letenku potom postihli asi 56 000 klientov tamojších cestovných kancelárií.

Súčasnú situáciu na ruskom trhu odborníci nepovažujú za prekvapivú. Aj ďalšie krajiny prešli podobnou "čistkou". Napríklad vo Veľkej Británii v roku 2010 skrachovala štyridsiatka spoločností. Experti tvrdia, že úpadku ruských cestovných kancelárií pomohli západné sankcie, ktoré prehĺbili prepad kurzu rubľa.

Správy o hromadnom krachu cestovných kancelárií v Rusku sa objavili už na začiatku augusta, kedy počas troch týždňov ukončilo činnosť najmenej päť významných spoločností. Jednou z nich bola aj ruská cestovná kancelária Labirint, po vyhlásení úpadku uviazlo v zahraničí približne 27 tisíc ruských turistov. "Ekonomická a politická situácia mala neblahý vplyv na počet rezervácií" a pokles hodnoty rubľa "znížil kúpnu silu Rusov", uviedol Labirint vo vyhlásení, v ktorom vysvetľuje ukončenie činnosti. Podľa médií vzrástli protiruské nálady v zahraničných letoviskách, napríklad Turecko začalo vysťahovávať ruských turistov z hotelov. Do krajiny pritom za oddychom podľa slov hovorkyne ruskej federálnej agentúry cestovného ruchu Iriny Ščegolkovovej mieri najviac Rusov, celkom 3,5 milióna. Naopak Bulharsko a Grécko podľa nej ruských turistov za úpadok cestovnej kancelárie netrestajú. Zamestnancom veľkých podnikov a vládnym úradníkom bolo odporučené, aby si dovolenku užili na Kryme.

Rusi spolu s Ukrajincami chodia na Slovensko hlavne kvôli Vysokým Tatrám.“Zimná sezóna je zatiaľ  len v rozbehu a letná sezóna neukazuje pokles návštevníkov z Ukrajiny a Ruska,” odmieta negatívne prognózy výkonná riaditeľka Regiónu Vysoké Tatry Lenka Maťašovská. To či skutočne môžeme rátať s odlivom ruských turistov počas nastávajúcej zimy ukážu až budúce dva mesiace. Primárne si pobyty turisti rezervujú v októbri a novembri.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy