Ministerstvo dopravy podporilo novú dopravnú politiku EÚ

Rada ministrov pre dopravu, telekomunikácie a energetiku v Miláne rokovala o novej dopravnej politike Európskej únie v rámci transeurópskej siete TEN-T a nové možnosti financovania dopravnej infraštruktúry cez európske fondy, a to pridaním nového Nástroja na prepájanie Európy.

Delegácia ministerstva dopravy na neformálnom rokovaní Rady ministrov pre dopravu, telekomunikácie a energetiku v Miláne podporila novú dopravnú politiku Európskej únie (EÚ) a jej rozvoj cez nové finančné nástroje. Ako v stredu informoval rezort dopravy, témou stretnutia boli nová dopravná politika EÚ v rámci schváleného nariadenia o transeurópskej sieti TEN-T a nové možnosti financovania dopravnej infraštruktúry cez európske štrukturálne a investičné fondy, a to pridaním nového nástroja na prepájanie Európy (CEF).

Kombináciou finančných prostriedkov, ktoré sú k dispozícii, je podľa ministerstva dopravy možné úspešne realizovať projekt jednotnej siete TEN-T. „Máme dobré skúsenosti s realizáciou PPP projektov, ktoré v kombinácii s prostriedkami EÚ sú kostrou financovania rozvoja našej dopravnej infraštruktúry,“ povedal na rokovaní štátny tajomník ministerstva dopravy František Palko.

Ministerstvo dopravy chce podľa Palka podmieniť poskytnutie podpory slovenským dopravným projektom v programovacom období 2014 až 2020 financovaním opatrení v mestskej doprave. Dôvodom je veľký nárast automobilovej dopravy v mestách. Tieto kroky majú motivovať obce a územné celky nielen k podpore verejnej hromadnej dopravy, ale aj cyklistickej dopravy. V rámci súčasného predsedníctva SR vo V4 ministerstvo napríklad plánuje stretnutie štátnych tajomníkov a primátorov hlavných miest krajín V4. Hlavnými témami bude zvyšovanie záujmu o verejnú dopravu a rozvoj integrovanej dopravy.

Súvisiace články

Aktuálne správy