Inflácia vo Francúzsku spomalila a je najnižšia od októbra 2009

Medziročná miera inflácie vo Francúzsku, ktoré je druhou najväčšou ekonomikou eurozóny, v auguste spomalila a dosiahla najnižšiu úroveň od konca roka 2009. Vyplýva to z údajov štatistického úradu Insee, ktoré dnes zverejnila agentúra RTTNews.
Podľa štatistík sa spotrebiteľské ceny v krajine v auguste zvýšili medziročne o 0,4 %. Analytici takýto výsledok očakávali, ale tempo ich rastu sa v porovnaní s júlom, keď dosiahlo 0,5 %, spomalilo. Augustová medziročná miera inflácie je zároveň rovnaká ako v novembri 2009 a najnižšia od októbra 2009, keď bola na úrovni 0,2 %.
V medzimesačnom porovnaní sa ceny tovarov a služieb vo Francúzsku v auguste zvýšili o 0,4 % po júlovom medzimesačnom poklese o 0,3 %. Aj tento výsledok analytici predpovedali.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že ceny potravín v auguste oproti júlu klesli o 0,5 % a ceny energií sa znížili o 0,8 %, Na druhej strane ceny oblečenia a obuvi medzimesačne vyskočili až o 10,6 % a služby zdraželi o 0,3 % v reakcii na vyššie ceny ubytovania, keďže v auguste vo Francúzsku vrcholí letná dovolenková sezóna.

Súvisiace články

Aktuálne správy