Tempo rastu inflácie v Číne sa v auguste spomalilo

Tempo rastu inflácie v Číne sa v auguste spomalilo, a to viac, ako analytici očakávali. To je ďalší z ukazovateľov, ktorý signalizuje, že aj ekonomika začína strácať tempo. Informovali o tom agentúry AP a DPA s odvolaním sa na údaje štatistického úradu v Pekingu.
Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v druhej najväčšej svetovej ekonomike sa v auguste 2014 znížilo na 2 % z júlových 2,3 %, zatiaľ čo analytici predpovedali, že klesne na 2,2 %. Miera inflácia tak dosiahla štvormesačné minimum. Dôvodom jej zníženia bolo zlacnenie bravčového mäsa a limitovaný rast cien iných potravín. Celkovo sa ceny potravín v Číne v auguste zvýšili o 3 %, čo je spomalenie v porovnaní s júlom, keď medziročne stúpli o 3,6 %. Tempo rastu spotrebiteľských cien v Číne tak zostáva pod cieľom vlády, ktorým je inflácia na úrovni 3,5 %.
Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále ceny potravín a energií, v auguste stúpla o 1,6 %, čo je tiež menej ako 1,7-% rast v júli.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Číne zvýšili o 0,2 %, zatiaľ čo v júli vzrástli o 0,1 %.
Čínski politici sú aj napriek slabším číslam z ekonomiky pokojní a opakovane popreli špekulácie, že prijmú rozsiahly balík opatrení na podporu hospodárstva.
Štatistický úrad dnes zverejnil aj údaje o vývoji výrobných cien v krajine, ktoré naznačujú, ako sa bude vyvíjať v ďalších mesiacoch inflácia.
Podľa týchto štatistík ceny produktov, ktoré v auguste opustili brány čínskych tovární, opäť klesli, už 30. mesiac po sebe, medziročne o 1,2 %. To je výraznejší pokles ako v júli, keď sa ceny hotových produktov znížili o 0,9 %, a tiež horší výsledok ako 1,1 -% zníženie, ktoré predpovedali analytici.

Súvisiace články

Aktuálne správy