Kurz eura sa stabilizoval tesne nad úrovňou 1,29 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny sa po nedávnych výrazných stratách stabilizoval. Informovala o tom agentúra DPA.
Neskoro popoludní sa euro predávalo po 1,2922 USD. V utorok (9.9.) jeho kurz klesol na 14-mesačné minimum 1,2860 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,2929 (v utorok: 1,2902) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7735 (0,7751) eura.
„Po výraznom nedávnom poklese sa euro dočasne stabilizovalo,“ uviedol devízový expert nemeckej krajinskej banky Landesbank Hessen-Thüringen Ralf Umlauf. Dodal, že prepad kurzu eura v posledných dňoch bol jednoducho príliš výrazný.
Spoločná európska mena sa dostala pod silný tlak pre ďalšie uvoľnenie menovej politiky v eurozóne a nárast špekulácií, že úrokové sadzby v USA začnú rásť skôr, než sa doteraz predpokladalo. Vzhľadom na toto pozadie sa dá očakávať, že stabilizácia kurzu je len dočasná, odhaduje Umlauf.
Euro výrazne posilnilo voči švajčiarskemu franku. Predstaviteľ švajčiarskej centrálnej banky Thomas Moser totiž vyhlásil, že banka môže znížiť sadzby do negatívneho teritória, aby zabránila posilňovaniu franku. Kurz eura potom voči švajčiarskej mene vzrástol na 1,2119 CHF/EUR z 1,2073 CHF/EUR.
„Švajčiarska centrálna banka tým dala jasne najavo, že bude naďalej konzekventne brániť tomu, aby kurz eura klesol pod hranicu 1,20 CHF/EUR,“ uviedol Umlauf.

Súvisiace články

Aktuálne správy