Talianska ekonomika bude podľa premiéra stagnovať

Taliansky premiér Matteo Renzi očakáva v tomto roku približne nulový hospodársky rast, pričom predchádzajúca vládna prognóza počíta s rastom vo výške 0,8 %.

Taliansky premiér Matteo Renzi očakáva v tomto roku približne nulový hospodársky rast. Renzi to vyhlásil v utorok. Je to náznak, že talianska ekonomika má problém dostať sa z tretej recesie počas šiestich rokov. Renziho odhady sú pesimistickejšie než predchádzajúca vládna prognóza, ktorá počítala s rastom vo výške 0,8 %.

Premiér Renzi vo februári pri nástupe do funkcie prisľúbil obrat vo vývoji ekonomiky. Zároveň sa zaviazal, že bude bojovať proti byrokracii a korupcii, taktiež prisľúbil zníženie daní a reformu pracovného trhu. Zároveň vyhlásil, že udrží verejné financie pod kontrolou. Taliansko potrebuje v budúcom roku znížiť výdavky o 20 mld. eur, aby udržalo deficit pod hranicou troch percent hrubého domáceho produktu (HDP) a zároveň ponechalo súčasné zníženie dane z príjmov.

Taliansky štatistický úrad ISTAT v utorok uviedol, že zmeny vo výpočte HDP znížili rozpočtový deficit v roku 2011 na 3,5 % HDP z pôvodných 3,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy