Ryanair si objednal sto Boeingov 737 MAX 8

Objednávka týchto lietadiel, v ktorých je viac miest pre cestujúcich, je súčasťou snahy írskej leteckej spoločnosti zvýšiť v priebehu desaťročia ročný počet pasažierov o 50 % na 120 miliónov.

Írska letecká spoločnosť Ryanair Holdings Plc, ktorá je najväčším európskym názkonákladovým prepravcom, sa s americkou firmou Boeing dohodla, že od nej kúpi 100 dopravných lietadiel 737 MAX 8 s možnosťou kúpy ďalších strojov v celkovej hodnote približne 22 mld. USD. Obe spoločnosti o tom informovali v pondelok. Ide o dopravné lietadlá, v ktorých je pre cestujúcich o 11 miest viac ako v starších strojoch 737. Objednávka lietadiel je súčasťou snahy írskej leteckej spoločnosti zvýšiť v priebehu desaťročia ročný počet pasažierov o 50 % na 120 miliónov.

Hodnota stovky strojov, na ktorých kúpe sa Ryanair už dohodol, je zhruba 10,4 mld. USD, ak sa vychádza z katalógovej ceny lietadla 737 MAX 8. Jeden stroj podľa katalógu stojí 104 mil. USD, ale aerolínie zvyčajne získavajú vysoké zľavy osobitne pri veľkých objednávkach. V minulom roku si Ryanair od amerického výrobcu objednal 175 Boeingov 737-800 v hodnote 15,6 mld. USD. Generálny riaditeľ írskeho prepravcu Michael O’Leary v júli povedal, že objednávku nezruší, hoci študuje verziu MAX s väčším počtom sedadiel.

Spoločnosť Ryanair je najväčšou nízkonákladovou leteckou spoločnosťou v Európe a zabezpečuje aj pravidelné linkové medzinárodné spojenia so Slovenskom.

(1 EUR = 1,2947 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy