Ruské akciové trhy a rubeľ oslabili

Nové sankcie voči Rusku zo strany Európskej únie viedli k poklesu moskovských akciových trhoch aj ruskej meny. Zlacneli akcie ropných firiem, ktorých sa sankcie týkajú, ale aj plynárenskej skupiny Gazprom a banky Sberbank.

Ruské akciové trhy a rubeľ v pondelok popoludní pokračovali v oslabovaní v reakcii na ohlásenie nových sankcií voči Rusku zo strany Európskej únie pre kroky Moskvy na Ukrajine. Moskovský akciový index RTS, ktorý je denominovaný v dolároch, klesol o 1 % na 1 245 bodov a index MICEX denominovaný v rubľoch oslabil o 0,5 % na 1 467 bodov. Rubeľ voči doláru zlacnel o 0,56 % na 37,13 RUB/USD a o 0,54 % oproti euru na 48,10 RUB/EUR.
Tak ako sa očakávalo, sankcie sa týkajú poskytovania úverov veľkým štátnym ropným firmám vrátane spoločností Rosnefť, Gazprom Nefť a Transnefť. Akcie firmy Rosnefť klesli o 1,9 %, spoločnosti Gazprom Nefť o 2,6 % a akcie firmy Transnefť o 1,8 %. Pokles ruských akcií však bol rozsiahly a týkal sa aj spoločností, voči ktorým najnovšie sankcie nie sú zamerané. Plynárenská skupina Gazprom oslabila o 1 % a banka Sberbank o 1,7 % .

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v pondelok uviedla, že prímerie na Ukrajine sa dodržiava, hoci je stále neisté. „Trhy úplne neveria, že vojenské akcie na Ukrajine sa skončili, keďže už existovali pokusy o zastavenie bojov, ale prímerie netrvalo dlho,“ uviedla Natalia Samojlovová, analytička spoločnosti Golden Hills-Kapital. Analytik banky ING Dmitrij Polevoj konštatoval, že investorov znervóznili vyjadrenia východoukrajinských povstalcov, ktorí zopakovali požiadavky na nezávislosť od Kyjeva napriek mierovej dohode.

Súvisiace články

Aktuálne správy