SOPK podporuje vládu v otázke sankcií voči Rusku

Podľa predsedu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Petra Mihóka sú sankcie voči Rusku cudzí prvok, ktorý do podnikania nepatrí

Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) podporuje postoj Vlády SR v otázke sankcií voči Rusku. „My sme sa veľmi jednoznačne v diskusii vyjadrili. Vyjadrili sme podporu vláde v otázkach sankcií. Sankcie vnímame z hľadiska podnikateľského prostredia a z hľadiska stability prostredia ako cudzí prvok, ktorý do podnikania nepatrí,“ povedal v pondelok po rokovaní SOPK s ministrom hospodárstva Pavlom Pavlisom predseda komory Peter Mihók.

Podľa neho sankciami politici zasahujú do podnikateľských zámerov súkromných firiem, ktoré do týchto zámerov investovali finančné prostriedky či už na marketing, na logistiku, ale aj na vytvorenie obchodných vzťahov. „Zrazu politickým rozhodnutím, bez toho, aby to niekto tej firme uhradil, urobí opatrenia, ktoré sú v rozpore s liberalizáciou svetového obchodu,“ doplnil Mihók.

Ako ďalej uviedol šéf rezortu hospodárstva, obe strany by sa mali stretnúť o mesiac pri podpise memoranda medzi ministerstvom hospodárstva a SOPK o vzájomnej spolupráci a ďalšom presadzovaní záujmov. Obe strany sa taktiež na pondelkovom rokovaní zhodli, že v rámci slovenského predsedníctva Visegrádskej štvorky, budú robiť určité kroky v oblasti fungovania vnútorného trhu práve na trhoch týchto krajín. „Nie je predsa zdravé, keď tie isté výrobky, v tých istých reťazcoch, od tých istých výrobcov, majú inú kvalitu na trhoch týchto štyroch krajín a inú v pôvodnej EÚ 15,“ upozornil Mihók. Podľa neho mnohí Slováci preto chodia nakupovať do Rakúska, kde platia daň z pridanej hodnoty v susednej krajine, na miesto toho, aby tieto zdroje zostali u nás.

„V rámci predsedníctva V4, kedy ja ako minister budem hostiť svojich partnerov, by sme chceli urobiť spoločne s obchodnými a priemyselnými komorami týchto krajín, určitú demonštratívnu akciu, kde by sme prezentovali, že či už slovenský, český, maďarský, poľský spotrebiteľ je ukrátený na kvalite,“ uviedol Pavlis. Filozofia akcie je podľa Mihóka taká, že komory krajín V4 nakúpia v jeden deň, tie isté výrobky, v tých istých sieťach, pričom ich porovnajú s výrobkami v susedných krajinách.

Súvisiace články

Aktuálne správy