Obchodný prebytok Číny v auguste nečakane vzrástol

Prebytok zahranično-obchodnej bilancie Číny v auguste nečakane vzrástol. Dôvodmi boli rekordný export a zároveň prekvapujúci pokles importu. Vyplýva to z údajov čínskeho colného úradu, ktoré dnes zverejnili agentúry DPA a RTTNews.
Presnejšie, obchodný prebytok Číny sa v auguste vyšplhal na 49,83 miliardy USD (38,48 miliardy eur) z júlových 47,30 miliardy USD. V medziročnom porovnaní stúpol augustový export ešte strmšie, a to o 77,8 %.
Analytici pritom odhadovali, že kladné saldo obchodnej bilancie Číny v auguste naopak klesne na 40 miliárd USD.
Štatistiky tiež ukázali, že export z druhej najväčšej svetovej ekonomiky sa v auguste zvýšil medziročne o 9,4 % na 208,5 miliardy USD, zatiaľ čo analytici predpovedali, že vzrastie o 9 %. Augustový výsledok bol tak lepší, ako sa čakalo, ale v porovnaní s júlom, keď sa vývoz z Číny zvýšil medziročne o 14,5 %, sa tempo jeho rastu spomalilo.
Import do Číny v auguste 2014 v medziročnom porovnaní klesol o 2,4 % na 158,6 miliardy USD. Ekonómovia však predpovedali, že po júlovom znížení o 1,6 % čínsky import v auguste ožije a zvýši sa o 3 %.
Za prvých osem mesiacov tohto roka v porovnaní s rovnakým obdobím vlani obchodný prebytok Číny vzrástol o 30,3 %, pričom export sa v sledovanom období zvýšil o 3,8 % a import o 0,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy