Španielske banky si od ECB požičajú okolo 30 mld. eur

V nedeľu to vyhlásil španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos. Zároveň uviedol, že španielska ekonomika by mala v treťom štvrťroku medzikvartálne posilniť o 0,5 %.

Španielske banky budú od Európskej centrálnej banky (ECB) žiadať úvery v objeme okolo 30 mld. eur v rámci programu na podporu poskytovania úverov spoločnostiam a domácnostiam. V nedeľu to vyhlásil španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos pre noviny La Vanguardia.

ECB pripravila program poskytovania lacných úverov bankám, aby im tak dala impulz na poskytovanie väčšieho množstva úverov. To by malo obnoviť hospodársky rast v EÚ. Množstvo bánk obmedzovalo úverovanie, keďže posilňovali vlastný kapitál. Prvá časť nového plánu ECB na poskytovanie úverov odštartuje 18. septembra. Druhá časť by sa podľa návrhov mala uskutočniť v decembri.

Minister taktiež uviedol, že Španielsko sa pokúsi predať viac akcií zoštátnenej spoločnosti Bankia v polovici októbra. „Stále sme sa nerozhodli aké percento predáme,“ povedal minister. Vláda vo februári predala balík akcií spoločnosti Bankia vo výške 7,5 %. Cena sa vtedy vyšplhala na 1,51 eura za akciu. V piatok pritom akcie tejto firmy ukončili obchodovanie na úrovni 1,53 eura za akciu.

Luis de Guindos zároveň vyhlásil, že španielska ekonomika by mala v treťom štvrťroku medzikvartálne posilniť o 0,5 %. V druhom štvrťroku si hospodárstvo krajiny pripísalo 0,6 %. Za celý rok 2014 by mala španielska ekonomika rásť o 1,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy