Dôvera francúzskych spotrebiteľov bol v auguste stabilná

Index dôvery spotrebiteľov, ktorá zostavuje štatistický úrad krajiny, už tretí mesiac zostával na úrovni 86 bodov. Analytici očakávali jeho oslabenie na 85 bodov.

Francúzska spotrebiteľská dôvera bola v auguste stabilná a index dôvery spotrebiteľov, ktorá zostavuje štatistický úrad krajiny INSEE, už tretí mesiac zostával na úrovni 86 bodov. Augustová hodnota indexu mierne prekonala odhad analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí predpokladali, že v auguste bude na úrovni 85 bodov.

Z prieskumu, ktorého výsledky štatistický úrad zverejnil v piatok, vyplýva, že francúzske domácnosti minulý mesiac trochu menej znepokojovala nezamestnanosť a obavy z inflácie boli najnižšie od decembra 1999. Index dôvery francúzskych spotrebiteľov sa na rekordnom minime 79 bodov nachádzal v máji 2013. Najvyššiu hodnotu za celé obdobie, počas ktorého ho štatistický úrad zostavuje, dosiahol v januári 2001, a to 125 bodov.

Podľa odhadu francúzskej centrálnej banky sa hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v treťom štvrťroku zväčší o 0,2 %. V druhom štvrťroku francúzska ekonomika stagnovala. Celkový počet nezamestnaných v krajine v júli stúpol o 26 100 na 3,424 mil., čo bol oproti predošlému mesiacu rast o 0,8 % a v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka išlo o zvýšenie o 4,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy