Priemerná mzda v ČR v druhom štvrťroku stúpla o 2,3 %

V období apríla až júna boli priemerné české platy v sume 25 500 CZK, čiže medziročne nominálne posilnili o 2,3 % a reálne o 2,1 %

Priemerná hrubá mesačná mzda v českej ekonomike v druhom kvartáli tohto roka dosiahla sumu 25 500 CZK, čo bolo o 583 CZK, čiže o 2,3 % viac ako v rovnakom období vlaňajška. Spotrebiteľské ceny sa v druhom štvrťroku v krajine zvýšili o 0,2 %, čiže reálna mzda posilnila o 2,1 %. Informoval o tom v piatok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

V českom súkromnom sektore sa priemerná mzda medziročne v druhom kvartáli nominálne zvýšila o 2,5 %, čiže reálne o 2,3 %. V nepodnikateľskej sfére priemerné zárobky nominálne stúpli o 1,7 % a reálne o 1,5 %. V porovnaní s prvým štvrťrokom tohto roka sa priemerná mzda v Českej republike v období apríla až júna po očistení o sezónne vplyvy zvýšila o 0,2 %.

Veľmi slabý rast platov bol v období apríla až júna tohto roka v odvetví zásobovania vodou a pri činnostiach súvisiacich s odpadovými vodami, odpadmi a sanáciami, a to 0,8 %, pričom vo vzdelávaní platy stúpli o 0,9 %. Najvýraznejšie sa mzdy zvýšili vo veľkoobchode a maloobchode a pri opravách a údržbe motorových vozidiel o 3,9 %. Aj v spracovateľskom priemysle priemerná mzda rástla nadpriemerne, a to o takmer 3 %.

(1 EUR = 27,662 CZK)

Súvisiace články

Aktuálne správy