Počet nových nezamestnaných v USA mierne stúpol

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu v nezamestnanosti, sa minulý týždeň zvýšil o niečo viac, ako sa očakávalo. Počet nových nezamestnaných však aj tak zostával na úrovni, ktorá naznačuje zlepšovanie trhu práce. Počet nových žiadateľov o štátne dávky v nezamestnanosti v týždni končiacom sa 30.augusta sa zvýšil o 4 tis. na sezónne upravených 302 tisíc. Informoval o tom vo štvrtok americký rezort práce. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávali, že nových nezamestnaných bude 300 tisíc.

Štvortýždňový priemerný počet nových žiadateľov o dávky v nezamestnanosti, ktorý sa považuje za lepší ukazovateľ trendov na trhu práce, stúpol o 3 tis. na 302 750. Aj minulotýždňový počet aj štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných naďalej signalizujú zlepšovanie trhu práce v USA. Zo správy amerického ministerstva práce ďalej vyplýva, že počet ľudí poberajúcich podporu v nezamestnanosti dlhšie ako týždeň klesol v týždni končiacom sa 23. augusta o 64 tis. na 2,46 milióna. Bol to najmenší počet od júna 2007.

Americké súkromné firmy v auguste vytvorili 204 tis. nových pracovných miest. Informovala o tom vo štvrtok spoločnosť ADP v pravidelnej správe o vývoji zamestnanosti. V predchádzajúcom mesiaci súkromný sektor USA vytvoril 212 nových pracovných pozícií. Hoci sa nenaplnilo očakávanie ekonómov, že v súkromných firmách krajiny v auguste vznikne 220 tis. nových miest, správa firmy ADP ukázala, že súkromný sektor už päť mesiacov vytvára viac ako 200 tis. pracovných pozícii mesačne.

Súvisiace články

Aktuálne správy