ECB zhoršila prognózu rastu hospodárstva

Podľa najnovšej predikcie Európskej centrálnej banky by ekonomika eurozóny mala v tomto roku vzrásť o 0,9 %, v júni predpovedala jej rast o 1 %.

Európska centrálna banka (ECB) zredukovala prognózu hospodárskeho rastu eurozóny aj vývoja inflácie v tomto roku, ale nezmenila svoju predikciu vývoja inflácie zo strednodobého hľadiska. V rámci kvartálnej aktualizácie banka vo štvrtok uviedla, že ekonomika Európskej menovej únie v tomto roku posilní o 0,9 %. V júni predpovedala jej rast o 1 %.

ECB zároveň očakáva, že inflácia v eurozóne v tomto roku bude na úrovni 0,6 %. V júnovej prognóze rátala s tohtoročnou infláciou vo výške 0,7 %. Augustová medziročná inflácia v eurozóne bola 0,3 %. Bola tak výrazne pod úrovňou 2 %, ktorú ECB zo strednodobého hľadiska považuje za želanú výšku.

Európska centrálna banka vo štvrtok znížila úrokové sadzby na nové rekordné dno. Hlavnú refinančnú sadzbu zredukovala na 0,05 % z úrovne 0,15 %, jednodňovú depozitnú sadzbu na -0,2 % a jednodňovú refinančnú sadzbu na 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy