Draghi: ECB bude nakupovať cenné papiere kryté aktívami

 Európska centrálna banka dnes prišla na trhy s prekvapením, ako vykonala zníženie úrokových sadzieb na rekordné minimá a oznámila, že bude nakupovať cenné papiere kryté aktívami (ABS) a kryté dlhopisy, s cieľom podporiť ekonomiku a zvýšiť infláciu.Od 10.

 

Európska centrálna banka dnes prišla na trhy s prekvapením, ako vykonala zníženie úrokových sadzieb na rekordné minimá a oznámila, že bude nakupovať cenné papiere kryté aktívami (ABS) a kryté dlhopisy, s cieľom podporiť ekonomiku a zvýšiť infláciu.

Od 10. septembra bude sadzba pre hlavné refinančné operácie znížená o 10 bázických bodov na nové historické minimum 0,05 percenta. Sadzba pre jednodňové refinančné obchody sa zníži o 10 bázických bodov na 0,30 percenta a sadzba pre jednodňové sterilizačné obchody poklesne ešte ďalej do záporných hodnôt, na -0,20 percenta. Euro sa po tomto znížení sadzieb znížilo o viac ako 1 percento. Európske akcie sa zároveň dnes obchodujú vo výrazných ziskoch.

Vo svojej pravidelnej tlačovej konferencii v 13:30, Draghi oznámil nákup dlhopisov, alebo program kvantitatívneho uvoľňovania (QE), Niektorí ekonómovia to vzhľadom k oznámeniu ECB v auguste očakávali, keďže si najala investičnú spoločnosť Blackrock, ktorá by jej v prípadnom programe mala radiť.

Podobné:

Úrokové sadzby ECB sú pre Nemecko príliš nízke

Mario Draghi a Európska centrálna banka nemôžu ignorovať tento graf

Európa dominuje výplate dividend; $ 153 miliárd

V rámci tohto programu, banky eurozóny budú ECB predávať svoje pôžičky a iné typy úverov, ktoré budú zabalené dohromady. Cieľom by malo byť posilnenie finančného systému eurozóny a zvýšenie poskytovanie úverov v reálnej ekonomike, prostredníctvom podpory súvah bánk.

Ďalšou možnosťou je „plnohodnotné“ kvantitatívne uvoľňovanie, rovnako ako to robí Federálny rezervný systém USA, kde centrálna banka nakupuje štátne dlhopisy od veriteľov. Jednalo by sa o kontroverzný krok, keďže spoločné dlhopisy eurozóny neexistujú.

Obavy z rastu, už tak nízkej inflácie oslabujú, keďže ECB predstavila v júni celý rad opatrení, ktorých cieľom je oživenie eurozóny.

Od tej doby, zverejnené ekonomické údaje boli aj naďalej sklamaním. Inflácia Eurozóny v auguste klesla na znepokojivých 0,3 percenta, čo zvyšovalo obavy, že tento región by mohol byť na ceste k obdobiu deflácie.

Samostatné údaje odhalili, že hrubý domáci produkt Eurozóny sa v druhom štvrťroku roku 2014 zvýšil len o 0,2 percenta a často sledovaný kompozitný index nákupných manažérov, ktorý meria podnikateľskú činnosť v eurozóne v auguste poklesol a tento jeho výsledok bol nižší, ako prognózy.

Zdroj: Reuters, WSJ

Súvisiace články

Aktuálne správy