Japonská centrálna banka potvrdila monetárne stimuly

Japonská centrálna banka (BOJ) vo štvrtok potvrdila, že pokračuje v rozsiahlych monetárnych stimuloch a zároveň potvrdila aj pozitívny výhľad domácej ekonomiky. Banka však zhoršila svoje hodnotenie investícií do bývania a varovala, že produkcia firiem zostala slabá. Japonská ekonomika pokračuje podľa centrálnej banky vo svojom trende mierneho obnovenia, hoci trvajú aj naďalej účinky aprílového zvýšenia dane z predaja. BOJ ďalej informovala, že očakáva splnenie inflačného cieľa na úrovni dvoch percent v budúcom fiškálnom roku, ktorý začína v apríli.

Daň z predaja zvýšila japonská vláda k 1. aprílu tohto roka na 8 % z predchádzajúcich 5 % v snahe získať zdroje na financovanie rastúcich sociálnych výdavkov. Súkromná spotreba sa v súčasnosti stabilizovala po tom, ako sa postupne znižuje účinok dane, ktorý ju ovplyvňuje. Negatívny vplyv dane sa znížil aj pri investíciách do bývania, uviedla BOJ.

Ako sa očakávalo, banka zopakovala, že v rámci programu menových stimulov bude pokračovať v nákupoch aktív s dôrazom na dlhopisy japonskej vlády. Program, ktorý počíta s rozširovaním menovej bázy tempom 60 až 70 biliónov japonských jenov (JPY) ročne, ohlásila BOJ vlani v apríli s cieľom ukončiť 15 rokov trvajúce obdobie deflácie.

Japonská ekonomika oslabila v druhom štvrťroku medziročne o 6,8 %. Analytici, ktorých v svojom prieskume oslovila agentúra Reuters však prognózovali, že posilní o 3,8 %.

(1 EUR = 138,11 JPY)

Súvisiace články

Aktuálne správy