Kyjev ponúka Rusku riešenie plynovej krízy, možnosťou sú dve ceny

Ukrajina navrhla Moskve dve možnosti stanovenia ceny ruského plynu, pričom jedna by ponúkala dve ceny podľa toho, v akej sezóne Kyjev plyn odoberá, a druhá by vychádzala z európskeho spotového trhu. Uviedol to dnes ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
V rámci prvej možnosti je Ukrajina ochotná Rusku platiť za dodávky plynu podľa toho, či ho odoberá v tzv. slabej sezóne, teda v teplejších mesiacoch, alebo v silnej sezóne, teda v náročnejšom zimnom období. „V slabej sezóne by sme Rusku platili za 1000 kubických metrov 300 USD (228,12 eura), čo je trhová cena. V zimnom období by cena vzrástla na 380 USD/1000 m3. To by znamenalo priemernú cenu za plyn na úrovni 340 USD/1000 m3,“ dodal Jaceňuk.
„Ak by toto riešenie Rusku nevyhovovalo, ponúkame druhú možnosť, a to vychádzanie zo spotového trhu v Európe,“ povedal ukrajinský premiér.
Podľa neho Ukrajina nepotrebuje od Ruska zľavu za plyn, no nemieni platiť Moskve za dodávky suroviny takmer 500 USD/1000 m3. Rusko ponúklo Kyjevu zníženie ceny za dodávky plynu o 100 USD na 385 USD za 1000 m3. Zástupcovia Ukrajiny však uviedli, že 100 USD je clo, ktoré môže Rusko kedykoľvek znovu zaviesť a Kyjev požaduje, aby bola cena spravodlivá.
Ukrajinská vláda zároveň dnes oznámila, že na takejto „férovej“ cene sa chce dohodnúť s Ruskom do konca roka. Ako dodala, buď sa to podarí prostredníctvom rokovaní, alebo prostredníctvom právnych krokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy