Rakúski vinári očakávajú nadpriemernú úrodu hrozna

Rakúski vinári odhadujú, že z tohtoročnej úrody hrozna vyprodukujú 1,65 milióna hektolitrov bieleho a 0,87 milióna hektolitrov červeného a ružového vína.
APA informuje, že tohtoročná úroda hrozna v Rakúsku bude celkovo mierne nadpriemerná. Nižšia až o 15 – 20 % bude zrejme v Burgenlande, ale v iných častiach krajinu porasty viniča nepoškodili ani lejaky, ani krupobitie.
Experti však pripomínajú, že konečná kvalita hrozna po daždivom lete bude závisieť od toho, či nastane dlhá, teplá a suchá jeseň. V opačnom prípade podľa prezidenta vinárov Johannesa Schmuckenschlagera hrozí rozšírenie hniloby bobúľ.
Spoločnosť Österreich Wein Marketing (ÖWM) očakáva, že export rakúskeho vína sa tento rok znovu zvýši. Vlani dosiahol 139 miliónov eur. Konateľ spoločnosti Willi Klinger predpokladá, že export vína môže vzrásť maximálne na 200 miliónov eur ročne. V nasledujúcich piatich rokoch očakáva jeho vzostup na 180 miliónov eur.
Rusko-ukrajinská kríza by ho takmer vôbec nemala znížiť. Vlani vyviezlo Rakúsko do Ruska len 100.000 litrov moku. Navyše, víno nie je medzi produktmi, na ktoré sa vzťahuje vývozné embargo EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy