Maloobchodné tržby v eurozóne aj v EÚ v júli klesli o 0,4 %

Maloobchod v eurozóne aj v Európskej únii (EÚ) v júli medzimesačne klesol. Informoval o tom európsky štatistický úrad Eurostat.
Maloobchodné tržby sa v júli 2014 v porovnaní s júnom znížili o 0,4 % v eurozóne aj v EÚ, uviedol Eurostat. V júni maloobchodné tržby v oboch regiónoch vzrástli o 0,3 %.
V medziročnom porovnaní sa index maloobchodných tržieb v eurozóne zvýšil o 0,8 % a v celej únii o 1 %.
Hlavnými dôvodmi medzimesačného poklesu maloobchodu v eurozóne bolo v júli 0,6-% zníženie tržieb v segmente potravín, nápojov a tabaku a 0,2-% pokles tržieb z predaja nepotravinových výrobkov. Naopak, tržby z predaja motorových palív vzrástli o 0,5 %.
V celej EÚ v júli medzimesačne klesli tržby v segmente potravín, nápojov a tabaku o 0,5 %. Tržby z predaja motorových palív sa znížili o 0,3 % a z predaja nepotravinových výrobkov o 0,2 %.
Spomedzi štátov EÚ medzimesačne najprudšie klesli maloobchodné tržby v Rakúsku (-1,5 %), Nemecku (-1,4 %) a vo Švédsku (-1,3 %). Najviac vzrástli v Portugalsku (+2,6 %) a Lotyšsku (+2,2 %). Na Slovensku sa maloobchodné tržby v júli medzimesačne zvýšili o 0,3 %.
V medziročnom porovnaní sa tržby v nepotravinovom sektore v júli v eurozóne zvýšili o 1,5 % a v EÚ o 2,4 %. Tržby z predaja motorových palív naopak klesli o 2,9 %, respektíve o 3 % a tržby v segmente potravín, nápojov a tabaku sa v eurozóne aj v celej únii znížili o 0,2 %.
Najprudší medziročný nárast maloobchodných tržieb zaznamenalo v júli Luxembursko (+14,1 %), Estónsko (+9,2 %) a Rumunsku (+6,3 %), Najviac tržby klesli na Malte (-2,5 %), v Poľsku (-1,1 %), Belgicku a Rakúsku (v oboch krajinách -1 %). Na Slovensku maloobchodné tržby v júli medziročne vzrástli o 2,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy