Nemecký súkromný sektor rástol najpomalšie za 10 mesiacov

Zložený index nákupných manažérov najväčšej európskej ekonomiky podľa finálnych údajov agentúry Markit v auguste klesol na 53,7 bodu z júlových 55,7 bodu

Nemecký súkromný sektor v auguste spomalil rast na desaťmesačné minimum. Zložený index nákupných manažérov (PMI) mapujúci aktivitu v spracovateľskom priemysle aj službách najväčšej európskej ekonomiky podľa finálnych údajov, ktoré zverejnila v stredu agentúra Markit, klesol na 53,7 bodu z júlových 55,7 bodu. Index sa udržal nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles od rastu.

Výsledky prieskumu signalizujú rast nemeckej ekonomiky v treťom kvartáli po tom, čo v predchádzajúcom štvrťroku prekvapujúco klesla, uviedol ekonóm agentúry Markit Oliver Kolodseike. Návrat k silnému rastu z prvých troch mesiacov roka však označil za veľmi nepravdepodobný. V druhom kvartáli sa nemecká ekonomika zmenšila o 0,2 %, časť ekonómov varovala pred rizikom návratu recesie medzi júlom a septembrom.

Aktivita vo francúzskom sektore služieb podľa osobitných údajov agentúry Markit v auguste klesala štvrtý mesiac v rade, hoci miernejším tempom. Zložený index PMI posilnil na 49,5 bodu z júlových 49,4 bodu. Skorší odhad agentúry Markit počítal s augustovým návratom indexu na 50 bodov. Osobitný index PMI pre sektor služieb mierne klesol na 50,3 bodu z júlových 50,4 bodu. Odvetvie síce hlásilo rast objednávok, podnikateľské očakávania však klesli na 15-mesačné dno. Firmy tiež vystupňovali rušenie pracovných miest, čo je ďalší signál, že v blízkej budúcnosti nepočítajú s hospodárskym zotavením, uviedol ekonóm Jack Kennedy z agentúry Markit. V prvých dvoch kvartáloch roka francúzska ekonomika stagnovala.

Súvisiace články

Aktuálne správy