EBOR pre sankcie nebude schvaľovať nové investície v Rusku

Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) oznámila, že nebude schvaľovať nové investičné projekty v Rusku, ktoré je tradične najväčším klientom EBOR. Dôvodom sú nové sankcie Európskej únie a Spojených štátov voči Moskve za jej aktivity na Ukrajine. Informovali o tom agentúra Reuters a server wsj.com.
Sankcie boli oznámené v stredu 16. júla, pričom predstavitelia Európskej únie vtedy inštruovali Európsku investičnú banku (EIB), aby pozastavila poskytovanie nových úverov Rusku. Na rozdiel od EIB však EBOR nespadá výlučne pod EÚ. K ďalším akcionárom Európskej banky pre obnovu a rozvoj patria napríklad aj USA, Japonsko, Kanada či samotná Ruská federácia.
Podľa EBOR zastavenie nových investícií v Rusku podporila väčšina Rady riaditeľov, okrem Európskej únie aj zástupcovia niektorých krajín mimo EÚ. Za boli okrem USA a Ukrajiny aj Japonsko, Austrália, Kanada či Nórsko.
Očakáva sa, že tento krok ruskú ekonomiku ešte viac poškodí. Minulý rok poskytla EBOR Moskve úvery v celkovej hodnote 1,8 miliardy eur a EIB prisľúbila Ruskej federácii ďalšiu vyše miliardu eur. EBOR zároveň dodala, že zastavenie investícií sa týka len nových projektov, v tých projektoch, ktoré sú už rozbehnuté, bude pokračovať.
Za prvých šesť mesiacov tohto roka sa Rusko na celkových investíciách EBOR podieľalo 19 %. Celkové investície EBOR za 1. polrok pritom dosiahli rekordných 3,6 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy