Pozitívom na trhu práce je vývoj počtu voľných pracovných miest

Nezamestnanosť na Slovensku klesala i v júni, aj keď miernejším tempom, ako v úvode roka 2014. Pozitívom však je vývoj počtu voľných pracovných miest. Vo svojej najnovšej analýze to skonštatovali analytici Národnej banky Slovenska (NBS).
Ako uviedli analytici NBS, jún je zvyčajne mesiacom príchodu absolventov vysokých škôl do evidencie úradov práce. „Celkový prítok nových absolventov za máj a jún bol mierne vyšší ako pred rokom, a to približne o tisíc osôb. Pozitívom však je, že tento efekt bol eliminovaný zvýšeným umiestňovaním uchádzačov na trhu práce a zmierneným celkovým prítokom do evidencie,“ skonštatovali analytici národnej banky.
Priaznivý je podľa nich aj nárast počtu voľných pracovných miest, ktorý sa s malým oneskorením môže prejaviť na ďalšom zvýšenom odtoku z evidencie v najbližších mesiacoch. „Pokračujúca tvorba pracovných miest by mohla podporovať predpoklad mierneho rastu zamestnanosti a znižujúcej sa miery nezamestnanosti v prognóze NBS v ďalších štvrťrokoch tohto roka,“ uviedli analytici NBS.
V ďalších mesiacoch vývoj nezamestnanosti na Slovensku však môžu ovplyvniť aj niektoré riziká. „Na negatívnej strane je to možnosť pomalšieho rastu u našich obchodných partnerov a v svetovej ekonomike. Naopak, pozitívnym rizikom v letných mesiacoch môžu byť projekty na podporu regionálnej zamestnanosti a zamestnanosti mladých, ktoré sa momentálne spúšťajú, ako aj ohlásené zvýšené umiestňovanie uchádzačov na aktivačných prácach,“ dodali analytici slovenskej centrálnej banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy