O licenciu príde štvrtá najväčšia banka v Bulharsku, jej akcionár ju vykradol

, ČTK Foto: SITA

Bulharsko odoberie licenciu problémovej banke Corporate Commercial Bank (CCB), ktorá po hromadnom vyberaní vkladov prešla pod štátnu kontrolu.

Kvalitné aktíva tejto finančnej inštitúcie Bulharsko prevedie na jej divíziu a upozorní vyšetrovateľa na možné zneužitie právomocí v banke. Podľa agentúry Reuters to v piatok oznámila bulharská centrálna banka.

Masívne vyberanie vkladov z CCB nastalo po tom, čo klientov znepokojili správy obviňujúce hlavného akcionára Cvetana Vasileva z podozrivých obchodných dohôd. Vasilev akékoľvek pochybenie popiera. Centrálna banka nad štvrtou najväčšou bulharskou bankou na konci júna prevzala dočasnú kontrolu a nariadila kontrolu aktív a záväzkov banky.

V piatkovom oznámení centrálna banka uviedla, že chýbajú zásadné informácie o pôžičkách v objeme 3,5 miliardy leva (1,79 miliardy euro). Významná časť portfólia pôžičiek CCB má vraj pritom spojitosť so stranami, ktoré súvisia s osobou Vasileva.

Krátko predtým, než štát nad bankou prevzal kontrolu, vzal Vasilev z CCB 205 miliónov leva (približne 104 816 444 euro) prostredníctvom tretej strany, uviedla tiež centrálna banka. Vyšetrovatelia by vraj mali určiť, či tento krok zodpovedá "vykradnutiu" banky.

Terčom hromadného vyberania vkladov sa v Bulharsku v minulých týždňoch okrem CCB stala aj tretia najväčšia First Investment Bank. Bulharské úrady potom zadržali niekoľko osôb kvôli podozreniu, že posielali e-maily a odkazy s výstražnými správami o bankách. Vláda minulý týždeň uviedla, že dôvera v bulharský bankový systém sa obnovila.

Súvisiace články

Aktuálne správy