Z jedného dna na druhé: Májové hypotéky priemerne za 3,26 %

, Fincentrum Foto:SITA

Lepší čas na kúpu vlastného bývania ešte nebol. Veta ktorú počúvame čoraz častejšie. Čo mesiac, to hypotekárne rekordy. Dá sa očakávať, že v tomto roku nepadali posledný raz.

Priemerná úroková sadzba poskytnutých úverov na bývanie v máji klesla na 3,26%. Ide už o štvrtý medzimesačný pokles v poradí. A podľa aktuálnej situácie sa dá povedať, že nemusí byť vôbec posledný.

"Na hypotekárnom trhu to vyzerá, akoby tento rok uhorková sezóna ani nemala začať. Jarné kampane bánk plynule pokračujú aj do letného obdobia. Každá chce z rekordného koláča pôžičiek získať čo najväčší podiel. To dáva priestor aj na ďalšie znižovanie sadzieb,“ hovorí senior analytik Fincentra Peter Világi.

Ako zo zverejnených štatistík Národnej banky Slovenska vyplýva, klienti výhodné podmienky financovania aj v plnej miere využívajú. Za máj 2014 banky poskytli úvery na bývanie vo výške rekordných 507 miliónov eur. "Pre porovnanie, priemerný mesačný objem pôžičiek v minulom roku dosahoval 354 miliónov eur,“ pripomína analytik.

Historicky najväčší dopyt po pôžičkách na bývanie podporujú nielen mimoriadne výhodné ponuky bánk, ale aj dlhodobo nízke ceny nehnuteľností. Aj keď sme v tomto roku zaznamenali prvý mierny medziročný nárast od vypuknutia krízy, ceny nehnuteľností sú v priemere stále nižšie zhruba o pätinu oproti vrcholu z roku 2008.

Priaznivo sa vyvíjala v máji i situácia na trhu so spotrebnými úvermi. Sadzba rovnako klesla na minimum – 12,4%, čo rovnako pritiahlo do bánk rekordný záujem. Banky poskytli spotrebné úvery za 202 mil. €. Minuloročný mesačný priemer bol 130 mil. eur.

Úvery zo stavebné sporenia sa tradične vyvíjali opačne ako hypotéky. Priemerný úrok predstavoval 4,59% a mesačný objem v máji 2,3 mil. eur. Pri medziúveroch bol úrok 5,6% a objem 41,8 mil. eur. Stavebnému sporeniu sa obyčajne darí menej v časoch úspechu hypoték.

Súvisiace články

Aktuálne správy