Ukrajina podpísala asociačnú dohodu s EÚ, Rusko zúri

, patria Foto: SITA

Predstavitelia Európskej únie a členských štátov dnes na summite v Bruseli podpísali ekonomickú časť asociačnej dohody s Ukrajinou. Asociačné zmluvy s EÚ podpísali aj Gruzínsko a Moldavsko. Prezident EÚ Herman Van Rompuy ich označil za míľniky pre celú Európu, ukrajinský prezident Petro Porošenko dnešok považuje za možno najdôležitejší deň pre jeho krajinu od vyhlásenia nezávislosti Ukrajiny.

Rusko reagovalo varovným komentárom, vysoký ruský diplomat upozornil na "vážne následky" ukrajinského zblíženia s Európou.

"Nie sú to hocijaké zmluvy, ale míľniky v histórii našich vzťahov a pre Európu ako celok," vyhlásil Van Rompuy predtým, než Porošenko, gruzínsky premiér Irakli Garibašvili a jeho moldavský kolega Iuri Leanca dokumenty podpísali. Silnejšie politické a ekonomické väzby s EÚ podľa Van Rompuya prinesú väčšiu stabilitu a prosperitu nielen trojicu východoeurópskych krajín, ale celému európskemu kontinentu. "V Kyjeve aj inde ľudia položili životy za toto užšie spojenie s Európskou úniou. Na to nikdy nezabudneme," zdôraznil Van Rompuy.

Hlavná pozornosť sa sústredila práve na podpis ekonomickej časti asociačnej dohody s Ukrajinou, pretože asociačná zmluva s EÚ stála na začiatku hlbokej politickej krízy v tejto krajine. Potvrdenie ekonomickej časti umožní odstránenie väčšiny dovozných ciel, EÚ zo svojej strany podmienky zmluvy ako výraz podpory Ukrajine už dočasne plní. Postupne sa tiež budú zbližovať ukrajinskej a únijné normy a zjednoduší sa prístup ukrajinského tovaru na európsky trh.

Rusko vzápätí po podpise varovalo pred následkami zmluvy medzi EÚ a Ukrajinou a vyhradilo si právo prijať bližšie nešpecifikované odvetné kroky. Únia s Moskvou o dopadoch dohody rokuje zatiaľ na expertnej úrovni, budúci mesiac by sa mali odohrať aj politické rokovania.

"Aký úžasný deň," vyhlásil pred podpisom dohody Porošenko. "Možno najdôležitejší deň pre moju krajinu po vyhlásení nezávislosti." Ako silný dôvod, prečo k dokumentu pripojil svoj ​​podpis, uviedol vonkajšiu agresiu, ktorej Ukrajina čelí. "Ukrajina v uplynulých mesiacoch zaplatila najvyššiu možnú cenu za to, aby sa jej európsky sen stal skutočnosťou. Nesmie zostať neodmenená," zdôraznil Porošenko a zopakoval, že jeho krajina chce vstúpiť do EÚ, až na to bude pripravená. Sľúbil zároveň, že je odhodlaná realizovať bolestné reformy, ktoré zbližovanie s úniou vyžaduje. Politickú časť asociačnej zmluvy medzi EÚ a Ukrajinou podpísal už na konci marca za Kyjev premiér Arsenij Jaceňuk.

Zmluva predpokladá aproximáciu a počíta s prehlbovaním spolupráce medzi blokom a Kyjevom v 28 kľúčových oblastiach od dopravy cez vedu, zdravie, poľnohospodárstvo po bezpečnostnú či zahraničnú a regionálnu politiku. Dokument má celkovo viac než cez 1200 strán a 43 príloh.

Rusko dnes reagovalo varovným komentárom na podpis ekonomickej časti asociačné zmluvy Ukrajiny s Európskou úniou. Vysoký ruský diplomat upozornil na "vážne následky" ukrajinského zblíženie s Európou, kremeľský hovorca zdôraznil právo Moskvy prijať "príslušné opatrenia", ak bude mať asociačná zmluva negatívne dopady na ruskú ekonomiku. Asociačné zmluva s EÚ, ktorú odmietol podpísať bývalý ukrajinský prezident, odštartovala vlnu násilností, ktoré na Ukrajine trvajú dodnes.

Súvisiace články

Aktuálne správy