Dôvera v ekonomiku eurozóny v júni nečakane klesla

Dôvera podnikateľov a spotrebiteľov v ekonomiku eurozóny zaznamenala v júni nečakaný pokles po tom, ako v máji vzrástla na takmer 3-ročné maximum. Uviedla to dnes Európska komisia. Informovali o tom agentúra DPA a portál RTTNews.
Indikátor ekonomického sentimentu (IES) v júni nečakane klesol na 102 bodov z nadol revidovanej úrovne 102,6 bodu v máji. Napriek revízii smerom nadol z hodnoty 102,7 bodu bol májový údaj najvyšší za 34 mesiacov. V prípade júna pritom ekonómovia počítali s rastom indikátora na 103 bodov.
Podľa Európskej komisie sa pod výsledok podpísal pokles nálad podnikateľov v priemysle, stavebníctve, ako aj zo strany spotrebiteľov.
Index spotrebiteľskej dôvery klesol v júni na -7,5 bodu z májovej úrovne -7,1 bodu. Výsledok je horší aj v porovnaní s rýchlym odhadom pre jún, keď EK udávala hodnotu indexu na úrovni -7,4 bodu.
Podobne klesla aj dôvera v ekonomiku eurozóny zo strany podnikateľov v priemysle, a to z májovej hodnoty -3,1 bodu na -4,3 bodu. Dôvera v stavebníctve sa znížila na -31,8 bodu z -30,1 bodu.
Pokles zaznamenal aj ďalší kľúčový indikátor ekonomických nálad v eurozóne. Indikátor podnikateľskej klímy klesol o 0,14 bodu na 0,22 bodu. Ekonómovia pritom počítali s jeho rastom na 0,4 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy