Američania po 40 rokoch opäť exportujú ropu

, Colosseum Foto: SITA

Takmer po štyridsiatich rokoch uvoľnila americká vláda export surovej ropy do zahraničia. Ministerstvo obchodu udelilo povolenie na jej vývoz zatiaľ dvom spoločnostiam a to Pioneer Natural Resources Co a Enterprise Products Partners LP.

Povolenie sa týka lodnej prepravy ultraľahkej ropy, známej tiež ako kondenzát. Nakupujúci z tohto typu môžu ďalej vyrobiť benzín, letecké palivo a naftu. Vývoz by mohol byť spustený na začiatku augusta a očakáva sa, že pôjde skôr o malé množstvo. Zatiaľ nie je jasné, koľko ropy majú tieto dve spoločnosti povolené vyvážať, je ale pravdepodobné, že podobných žiadostí začne pribúdať. Americké ministerstvo obchodu v súčasnosti pracuje na súbore pravidiel, ktorý by mali firmám ešte viac uľahčiť predaj americkej ropy v zahraničí.

Pravidlá, ktorá boli stanovené po arabskom ropnom embargu v roku 1970, umožňujú vyvážať iba spracované palivo, ako je benzín alebo nafta, ale nie surovú ropu. Existujú síce niektoré výnimky, tie ale vyžadujú špeciálne povolenie. To sa týka napríklad Kanady, kam prúdi americká ropa.

Americkí zákonodarcovia nariadili zákaz vývozu ropy potom, čo arabské krajiny vyhlásili embargo na zásielky komodity do západných krajín. Spomínané obmedzenie sa zaviedlo okrem iného z toho dôvodu, že Američania podporovali Izraelčanov vo vojne v Yom Kippur. Následkom bolo štvornásobné zvýšenie cien ropy a čerpacie stanice v celých Spojených štátoch boli nútené zaviesť prídelový systém.

Spojené štáty sú v súčasnej dobe plné ropy z bridlicovej ťažby. Podľa informácií amerického ministerstva energetiky (EIA) produkcia ropy v USA vzrástla od roku 2011 do roku 2013 o 1,8 milióna barelov denne a naďalej rastie. Z celkového objemu tvorí ľahký a ultraľahký typ ropy 96 percent. Rast ťažby a momentálny prebytok zásob tlačí cenu ultraľahkého typu ropy aj viac ako 10 dolárov pod cenu tradičnej ropy. Nízke ceny sa však nepáčia ťažobným spoločnostiam a preto začali tlačiť na vládu, aby zákaz na export ropy do zahraničia uvoľnila. To umožní predaj ropy zahraničným odberateľom za vyššie ceny, ako sú na domácom trhu.

Produkcia ropy v Spojených štátoch v miliónoch barelov denne (zdroj:  Bloomberg, EIA)

Avšak niektorí zákonodarcovia trvajú na tom, že Američania by mali z nižších cien pohonných hmôt prospech, keby vláda zákaz exportu aj naďalej udržiavala. Cena benzínu na čerpacích staniciach v USA sa v súčasnosti pohybuje v úrovni 3,7 dolárov za galón.

Autorom je Petr Habiger, analytik, Colosseum a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy