Cena ropy Brent klesla pod 114 USD/barel, cena WTI pokračuje v raste

Cena globálnej ropy Brent klesla dnes pod 114 USD za barel (159 litrov) po tom, ako obavy z nedostatočnej produkcie v Iraku klesli a vláda USA zmiernila dlhoročný zákaz vývozu ropy. Na druhej strane, americká ropa WTI na krok americkej vlády zareagovala opačne. Informovala o tom agentúra AP.
Cena augustového kontraktu ropy Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, klesla o 7 centov na 113,93 USD (83,68 eura) za barel po tom, ako na záver stredajšieho (25.6.) obchodovania klesla o 46 centov na 114 USD/barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI, naopak, vzrástla v stredu na záver obchodovania o 47 centov na 106,50 USD/barel. Dnes v raste pokračovala a posunula sa o 25 centov na 106,75 USD/barel.
Americká vláda tento týždeň zmiernila desaťročia trvajúci zákaz vývozu ropy, keď umožnila určité typy ľahkej ropy definovať ako ropné produkty. Tie už pod zákaz vývozu nespadajú. Na cenu ropy Brent zapôsobilo aj oznámenie šéfa Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), že produkcia komodity v Iraku a vývoz z krajiny je napriek tamojšiemu násiliu v normále. Kľúčové ložiská sa totiž nachádzajú v južnej časti Iraku, zatiaľ čo k stretom medzi irackou armádou a sunnitskými militantmi dochádza na severe krajiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy