Aktivita v čínskom priemysle sa vrátila k rastu

Index nákupných manažérov v čínskom priemysle podľa predbežných údajov banky HSBC v júni posilnil na 50,8 bodu z májových 49,4 bodu

Aktivita v čínskom spracovateľskom priemysle v júni prvýkrát po šiestich mesiacoch rástla, keď posilnili nové objednávky. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré zverejnila v pondelok banka HSBC. Jej index nákupných manažérov (PMI) v priemyselnom odvetví posilnil na 50,8 bodu z májových 49,4 bodu. Hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles od rastu, prekročil prvýkrát od decembra. Júnové čísla predstavujú ďalší signál, že mierne stimulačné opatrenia vlády sa prejavujú v reálnej ekonomike, uviedol Qu Hongbin, hlavný ekonóm čínskej pobočky HSBC. Vedľajší index nových objednávok posilnil na 51,8 bodu, čo bol najlepší výsledok za 15 mesiacov.

Čínska ekonomika v prvom kvartáli rástla najpomalším tempom za 18 rokov. Vláda v Pekingu preto v posledných mesiacoch schválila sériu opatrení na podporu hospodárskeho rastu vrátane zníženia zákonných rezerv bánk alebo zrýchlenej výstavby železníc a sociálnych bytov. Napriek celkovému zlepšeniu v priemyselnom odvetví však nové exportné objednávky rástli v júni iba pomaly a firmy ďalej rušili pracovné miesta. V celom roku 2014 počíta vláda s posilnením výkonu ekonomiky o 7,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy