Európska komisia by mala dostať väčšie právomoci

Európska komisia (EK) musí podľa šéfa Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho dostať väčšie právomoci, ak chceme úplne prekonať finančnú krízu. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
Prísnejšie rozpočtové pravidlá a banková únia pre eurozónu nestačia, povedal Draghi v rozhovore pre holandský denník De Telegraaf. „Hospodárska politika nemôže byť len národnou záležitosťou,“ zdôraznil. Podobne ako v prípade dohľadu nad plnením rozpočtov je potrebné presadzovať podľa spoločných princípov aj štrukturálne reformy. To znamená, že štrukturálne reformy by tiež podliehali disciplíne, vynucovanej na úrovni celej únie.
„V prípade rozpočtových dohôd členské štáty zdieľajú svoju suverenitu. To isté by sme mali urobiť pokiaľ ide o trh práce, konkurencieschopnosť, byrokraciu.“ Podľa Draghiho by mala dostať väčšie právomoci Európska komisia (EK), alebo je možné vytvoriť aj nové európske inštitúcie.
Eurozónu ohrozuje pretrvávajúco vysoká nezamestnanosť. „Ona sama predstavuje riziko ohrozujúce zotavovanie, pretože v oblasti spotreby spôsobuje pokles dopytu.“ Celkovo je podľa šéfa ECB oživenie eurozóny stále slabé a nerovnomerné.
„Naše oživovanie je v ranejšej fáze v porovnaní so zotavovaním v USA, Británii alebo Japonsku. To je aj dôvod, prečo úrokové sadzby v eurozóne zostanú ešte dlhý čas na nízkej úrovni,“ dodal Draghi.

Súvisiace články

Aktuálne správy